Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe ICT-ramp Justitie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een naam op te houden als het gaat om kostbare mislukkingen bij het invoeren van ICT-systemen. Al in 1998 werd de bouw van het personeelssysteem Jupiter stopgezet, in 1999 verdween het documentair informatiesysteem van PC/Docs in een donker gat. En in 2001 was het de beurt aan het nieuwe Hoger Beroep Strafrecht-systeem (HBS) om te sneuvelen, een kostenpost van 28 miljoen euro. Eerder dit jaar raakte het financieel systeem Leonardo in opspraak. En mislukte een ICT-project bij de Politie-academie.

Nu blijkt dat eind 2011 het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) is stopgezet. GPS zou het papieren strafdossier volledig overbodig moeten maken. Het project heeft vanaf de start in 2001 heel wat euro’s verslonden, en nu lijken rechters en officieren van justitie tot in lengte van dagen veroordeeld tot werken met papieren dossiers.

De Tweede Kamer hoorde in 2009 voor het laatst over de voortgang van GPS. Toen was Justitie nog positief over een volledige uitrol op afzienbare termijn. Helaas, zegt een D66-kamerlid: “Van de oorspronkelijke bedoeling van GPS komt niets terecht. Er gaan hele vrachtwagens met papieren dossiers van de politie naar het Openbaar Ministerie, waar alle informatie opnieuw moet worden ingevoerd. Als dan ook de rechterlijke macht niet is aangesloten, moet al dat papier nog een keer worden overgedragen.’

De evaluatie van het GPS-project leert dat het Openbaar Ministerie een systeem gebruikt voor standaardzaken zoals winkeldiefstallen. Complexere zaken worden nog bijna altijd met papieren dossiers afgehandeld. De rechterlijke macht maakt eigenlijk helemaal geen gebruik van GPS.

Een intern document van Justitie wijst aan als schuldige voor het falen “een slechte afstemming tussen het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht.” Ook is de scope van het project slecht bewaakt: steeds weer kwamen er nieuwe doelstellingen die geen rekening hielden met de bestaande plannen.

ICT-specialisten constateren dat de overheid vaker in de fout gaat doordat automatiseerders onvoldoende worden aangestuurd. “Ik kan bij elk ministerie wel een paar serieuze ICT-problemen noemen’” zegt Henk Broeders, voormalig topman van Capgemini. “Ook in het bedrijfsleven gaat veel mis, maar bedrijven zijn sneller geneigd om hun verlies te nemen.”

Bron: Financieel Dagblad 26 juni 2013