Digital

Digital

Nieuws

Bibliotheken gaan digitale lezers bedienen

De openbare bibliotheken maken een stap voorwaarts in het e-booktijdperk, maar ze hadden graag een andere stap gemaakt. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen bibliotheken en uitgevers. Leden van de bieb kunnen vanaf najaar 2013 voor 20 euro per jaar 18 redelijk recente e-booktitels lenen. Redelijk recent betekent: tussen één en drie jaar oud.

De bibliotheekdirecteuren, verenigd in de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), hebben dit weten te bereiken na een stevige discussie met de uitgevers. Het aanbod is niet optimaal, geven ze toe, want lezers hebben niet de vrije keuze en moeten bovendien 20 euro extra betalen bovenop hun lidmaatschap. De bibliotheken voelen zich evenwel verplicht een aanbod te hebben voor hun leden die e-books willen lezen. “Het is belangrijk dat we nu starten,” zegt Diederik van Leeuwen, directeur van Bibliotheek.nl.

Eind 2013 zijn ongeveer 2000 rechtendragende e-books beschikbaar voor de leners. Bibliotheekleden kunnen de e-books dan via ‘een nieuw platform’ streaming lezen via smartphone, iPad of computer.

Al langere tijd is bekend dat e-books een andere juridische behandeling nodig hebben dan papieren boeken. Een beperkte hoeveelheid was tot nu toe beschikbaar voor leners via aparte contracten met afzonderlijke uitgevers en rechthebbenden. De nieuwe, collectieve afspraak is dus in zekere zin een doorbraak.

Bron: Digitaal bestuur 19 juni 2013