Digital

Digital

Nieuws

Basisregistraties helpen bij efficiënte omgang met gemeentelijk vastgoed

e-overheid.nl 19 juni 2013

DataLand en het Kadaster hebben samen een middel bedacht om gemeentelijk vastgoed in kaart te brengen en zo ‘miljoenenverspilling’ met vastgoed tegen te gaan. Ze maken daarbij gebruik van basisregistraties.

Het is een feit: Nederlandse gemeenten verliezen per jaar ongeveer 300 tot 400 miljoen euro vanwege inefficiënte en onprofessionele omgang met hun vastgoed. Dat is gebleken uit een onderzoek van de TU Delft.
Zonde, vinden velen, en daarom is een oplossing nodig. DataLand en het Kadaster werkten in 2012 al samen aan ‘Maatvast’, een product om gemeentelijk vastgoedbezit in kaart te brengen. Het is nu mogelijk per gemeente exact aan te geven wat en waar het bezit is, waarvoor het wordt gebruikt en of een gemeente goed of slecht scoort ten opzicht van een vergelijkbare gemeente.

De gedachte is simpel: het Kadaster selecteert in haar Basisregistratie Kadaster (BRK) alle percelen waarvan de overheid eigenaar is. Een koppeling met de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) levert op welke percelen bebouwd zijn. DataLand selecteert vervolgens vanuit haar database ‘objecten met een maatschappelijke functie’, op basis van gegevens uit de gemeentelijke WOZ –administratie.

Resultaat: alle gemeentelijke gebouwen met een maatschappelijke functie op een rijtje. Voor alle gemeenten. Met alle mogelijkheden om vergelijkingen te maken. En uit die vergelijkingen conclusies te trekken. En maatregelen te nemen.