Digital

Digital

Nieuws

SharePoint in de cloud: eeuwig vernieuwen

Wilco Turnhout, eigenaar van Rapid Circle, schetst in Computable een beeld van de toekomst van SharePoint. Zijn uitgangspunt: de gebruiker wil simpel en mobiel. En altijd het nieuwste.
Dat betekent dat de gebruikelijke werkzaamheden rond inrichting en gebruik van SharePoint vervallen: geen maatwerk meer, geen migraties. Alleen nog maar cloud, informatie delen, en werken met mobiele apps: “Go cloud and go mobile”.

Gebruikers willen steeds de beste ervaring. SharePoint moet dus ook elke maand een update kunnen krijgen om innovatief te zijn en maximaal bruikbaar zijn op mobiele apparaten.
Dat lukt SharePoint alleen door standaard te blijven, vanuit de cloud te werken en functionaliteit beschikbaar te stellen via ‘het app-model’.

SharePoint is al een eind op weg. Een groot deel van het maatwerk dat organisaties hebben laten bouwen, kan worden vervangen door standaardfunctionaliteit van Sharepoint 2013. Tegen relatief bescheiden kosten kun je een hoop bereiken. De jaarlijkse kosten voor beheer en aanpassingen worden zelfs minimaal.

Kost het dan allemaal niets meer? Jawel, maar de kosten verschuiven naar bijvoorbeeld Windows Azure (voor opslag), ontwikkeling van mobile apps, frontend technologies en cloud-advies.

Functionele consultants gaan voortaan alleen nog maar uit van standaard functionaliteit, apps en mobile. Maatwerk is uit den boze.

Daarbij ziet Turnhout vier ontwikkelingen:

  • Consumerisation: de eindgebruiker laat zich steeds minder de les lezen door de IT-afdeling
  • Appification: functionaliteit is via een app direct beschikbaar
  • Cloud: niet eens zozeer voor opslag, maar vooral gebruik maken van altijd de nieuwste versie van software in de cloud
  • Devicification: organisaties besteden hun IT-budget liever aan mobiel werken dan aan inrichten van systemen

En dat alles volgens de nieuwe wet van Microsoft: “Wil je meer innovatie? Haast je met de transitie naar de cloud, verwijder maatwerkcode, go apps en go standaard.”

Het hele verhaal lezen? Klik hier

Bron: Computable, 4 juni 2013