Digital

Digital

Nieuws

Unieke ICT-samenwerking in westen van het land

De gemeenten Westland en Leidschendam-Voorburg bundelen hun ICT-beheer. De reden van de samenwerking, volgens wethouder Arne Weverling van de gemeente Westland: “Alles wordt steeds complexer.” De gemeenten kozen niet voor het shared-service-center-model, maar sloten een dienstverleningsovereenkomst waarbij Westland het werk uitvoert en Leidschendam-Voorburg tegen een vastgesteld tarief ICT-diensten afneemt. De ICT-medewerkers van Leidschendam-Voorbug komen dan ook in dienst van de gemeente Westland.

Mogelijk zullen in de toekomst ook de verantwoordelijkheid voor vervangingsinvesteringen en ICT-exploitatie worden gedeeld. Eerst willen de gemeenten proefdraaien. De gekozen samenwerkingsvorm is laagdrempelig en daardoor makkelijk weer te ontbinden als de samenwerking niet wordt wat men verwacht.

Het feit dat de gemeenten niet aan elkaar grenzen (Den Haag - toch niet echt een dorp - en Voorburg liggen er tussen) is geen probleem: de gemeenten passen bij elkaar. Wethouder Weverling denkt dat andere gemeenten in de regio op termijn zullen aansluiten: “Dit maakt nog verder specialiseren en een betere bediening mogelijk.”

De nieuwe ICT-afdeling komt op één centrale plek te zitten.

Bron: Digitaal bestuur 31 mei 2013