Digital

Digital

Nieuws

Medewerkers kopen zelf toegang tot de cloud

Medewerkers van Nederlandse bedrijven (vaak zeer bekend met Dropbox etc.) hebben de IT-afdeling van hun werkgever niet nodig als ze documenten en andere data willen opslaan in de cloud. Ze zoeken zelf wel een plekje ‘in de wolken’. Dat blijkt uit onderzoek van VMware.

De clouddiensten die medewerkers aanschaffen, zijn lang niet allemaal gratis. Volgens het onderzoek kost deze ontwikkeling per bedrijf gemiddeld 940duizend euro.

Ongeveer een derde van de IT-managers in Nederland heeft een sterk vermoeden dat medewerkers van hun bedrijf clouddiensten hebben ingekocht zonder toestemming van de IT-afdeling. Overigens zijn de kosten voor Nederlandse bedrijven nog bescheiden: in Europa is het gemiddelde 1,6 miljoen euro per bedrijf.

Ook een derde deel van de kantoormedewerkers geeft toe dat ze zonder toestemming van de IT-afdeling clouddiensten zullen aanschaffen als of reeds gebruiken omdat hun werk daarom vraagt. Vooral ‘kenniswerkers’ gaan graag hun eigen gang en zijn de grootste ‘geheime’ cloudgebruikers: meer dan de helft van de ondervraagde kenniswerkers heeft geen moeite met gebruik van de cloud zonder toestemming van de IT-afdeling.

Een woordvoerder van VMWare: “Het onderzoek toont een duizelingwekkend bedrag aan ‘off-radar’ cloud-uitgaven bij het Europese bedrijfsleven, maar het is niet per se verspild geld. Kantoormedewerkers omzeilen vaak de IT-afdeling voor de aanschaf van clouddiensten om effectiever te werken voor het welzijn van het bedrijf.”

VMWare kijkt alleen naar de kosten. Het plaatsen van enorme hoeveelheden informatie op verspreide plaatsen in de cloud heeft uiteraard ook als nadeel dat veel kennis en informatie niet meer bedrijfsbreed wordt gedeeld, opgeslagen en/of gearchiveerd.

Bron: Automatiseringgids 27 mei 2013