Digital

Digital

Nieuws

Systeem politie strandt in testfase

Het nieuwe studentadministratiesysteem van de Politieacademie is niet door de testfase heengekomen. Het had op 1 mei af moeten zijn, maar zou best eens in de mist van het schimmenrijk kunnen verdwijnen, een desinvestering van 9 miljoen euro achterlatend. Dat schrijft Digitaal bestuur.

Capgemini krijgt het systeem, dat NOAS heet, maar niet van de grond op de afgesproken manier. NOAS is bedoeld voor de ondersteuning studentenregistratie, studievoortgang en inroostering. Het is een maatwerkoplossing gebaseerd op twee standaardpakketten. Aanbesteding vond drie jaar geleden plaats, er traden enkele vertragingen op en 1 mei van dit jaar was de uiteindelijke opleverdatum. Een ‘proces-verbaal van de functionele acceptatietest’ met een lang overzicht van gebreken gooide roet in het eten.

Intussen praten Capgemini en Politieacademie via brieven met elkaar en geven elkaar de schuld van de dreigende mislukking. Capgemini zegt dat de Politieacademie in een later stadium allerlei functionele wijzigingen heeft ingebracht, een bekende oorzaak voor gedonder binnen ICT-projecten, zeker als die volgens de Prince-methodiek worden uitgevoerd. Door die wijzigwensen liep de testfase volledig uit de hand. Volgens Capgemini stelde de Politieacademie ook nog eens niet voldoende gekwalificeerde mankracht voor het testen. Gevolg, aldus Capgemini: de deadlines werden niet gehaald.

Capgemini neemt overigens grootmoedig verantwoordelijkheid voor een deel van de schuld van de vertragingen, “maar verwijt de Politieacademie “schuldeisersverzuim”. De Politieacademie pleit zichzelf vrij door erop te wijzen dat zij zich aan de afspraken heeft gehouden.

De Politieacademie is alvast een juridische procedure gestart om de broncode van het systeem te krijgen en daarna zelf verder te werken aan de software. Uiteraard wel met een andere leverancier. Ook is het rampscenario nog mogelijk dat de huidige investering de prullenbak ingaat en de Politieacademie van vooraf aan begint.

Bron: Digitaal bestuur 22 mei 2013