Digital

Digital

Nieuws

Nieuw computersysteem wordt Opstelten bijna fataal

Het ministerie van Veiligheid en Justitie van minister Ivo Opstelten is eind 2012 het zicht op zijn uitgaven volledig kwijtgeraakt.

De Rekenkamer constateerde de ernstige tekortkomingen bij haar onderzoek naar de jaarverslagen van het Rijk. De chaos rond zijn ICT zorgde ervoor dat de de VVD-minister slechts met veel moeite een goedkeurende verklaring voor zijn jaarverslag ontving.
Saskia Stuiveling, president van de Rekenkamer: “De minister was niet in control bij het opstellen van de jaarrekening van zijn ministerie.”
De problemen zijn veroorzaakt door het nieuwe computersysteem Leonardo en bestonden eruit dat grote betalingsachterstanden ontstonden en het departement geen zicht meer had op zijn financiële verplichtingen. Het redmiddel bleken handmatige controles van de rekeningen. Daaruit bleek onder meer dat niet € 9,2 miljard maar € 6,3 miljard was uitgekeerd aan voorschotten.

De Rekenkamer pikte het niet en diende vanwege de wantoestanden begin april officieel bezwaar aan bij Opstelten. Dat is de zwaarste maatregel die de Rekenkamer kan nemen. Het bezwaar werd ingetrokken toen Opstelten een verbeterplan presenteerde.

Overigens stelt de Rekenkamer vast dat de verantwoordelijkheid voor het falen bij het ministerie zelf ligt en niet bij het computersysteem.

Bron: FD, 16 mei 2013