Digital

Digital

Nieuws

Organisch samenwerken in de schaduw van Rotterdam

Schiedam, Vlaardingen en Maassluis komen niet alleen gezamenlijk voor in een gedicht van Jules Deelder, ze gaan ook op ICT-gebied samenwerken. Niet alleen uit geldelijke overwegingen, maar ook omdat ICT een fundament is voor verdergaande samenwerking. Dat zegt wethouder Ruud de Vries van Vlaardingen tegen Digitaal Bestuur.

Overigens zijn de gemeenten niet van plan te fuseren, aldus De Vries: “We werken al samen op het gebied van inkoop en sociale zaken. Die samenwerking willen we juist intensiveren. Met zo’n 160.000 inwoners tezamen heb je de schaal om dat te ondersteunen.” Een van de eerste gezamenlijke activiteiten is de aanbesteding van een nieuw GBA-systeem in 2014.

De Vries is wel voorzichtig: “We willen een stip aan de horizon over waar we qua architectuur in de komende vijf jaar naartoe gaan. En we willen kijken waar de grote baten zitten.” Van een shared service center is voorlopig geen sprake. Dat komt pas over twee, drie jaar aan de orde. Alles moet organisch groeien. Wijsheid van De Vries: “Veel samenwerkingsverbanden lopen stuk op het feit dat men eerst over de structuur begint.”

Bron: Digitaal bestuur 24 april 2013