Digital

Digital

Nieuws

Generiek digitaal gemeenteloket?

Alle Nederlandse gemeenten hebben de vrijheid om zelf hun website te laten ontwerpen, bouwen en inrichten. Ze zijn daar vaak reuze trots op. Maar minister Ronald Plasterk denkt dat het goedkoper kan en laat onderzoeken of er één ‘kernwebsite’ voor alle gemeenten kan komen.

Plasterk: “408 gemeenten hoeven niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.”
Plasterk vindt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug aan zijn zijde. Zij denkt dat het voor burgers gemakkelijker wordt digitaal zaken te doen met de overheid als er één uniform digitaal loket voor alle gemeenten komt. Daarnaast ziet ze voordelen voor de veiligheid, de privacy en de prijs. VVD-Kamerlid Roald van der Linde is niet tegen, maar vindt dat het initiatief voor de uniformering van de websites bij de gemeenten moet liggen en dat gemeenten ruimte moeten houden om hun loketten met een couleur locale ‘aan te kleden’.

De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2017 alle diensten digitaal beschikbaar te hebben, waarbij de overheidswebsites ook voor mensen met een beperking eenvoudig toegankelijk moeten zijn.

Overigens onderzoekt met name KING, onder de noemer Basisgemeente, al hoe de gemeentelijke ICT een meer gemeenschappelijk karakter kan krijgen, maar daarbij wordt vooral achter de website (‘de frontoffice’) gekeken.

Bron: Binnenland Bestuur 3 april 2013