Digital

Digital

Nieuws

Digitale bekendmakingen en papieren aktes verdwijnen

Digitalisering gaat vaak niet over rozen. Dat heeft ook de gemeente Den Haag gemerkt. Zo zijn ruim 500 bekendmakingen per ongeluk niet gepubliceerd door een foutje in het publicatiesysteem en zijn bovendien twee dozen met papieren van de burgerlijke stand kwijt geraakt.

Wethouder Ingrid van Engelshoven biedt gul haar excuses aan.

Het publicatiesysteem haperde in de tweede helft van 2012 ook al maar toen dacht de gemeente dat het om losstaande incidenten ging. Pas in 2013 werd een patroon – altijd moeilijk te ontdekken in de ICT – zichtbaar.
Den Haag publiceert sinds voorjaar 2012 geen bekendmakingen meer in het lokale krantje. Burgers die menen schade te hebben ondervonden van de digitale miskleunen, kunnen een schadeclaim indienen. Het gaat overigens om bescheiden bekendmakingen als nachtontheffingen, evenementen-, bouw- en kapvergunningen.

Overigens is digitalisering niet het enige leed dat Den Haag treft. De gemeente mist sinds 6 februari twee dozen met geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de burgerlijke stand. De gegevens zijn wel verwerkt in de gemeentelijke basisadministratie.

Ook hiervoor biedt de wethouder haar verontschuldigingen aan. En ze neemt maatregelen! Als reactie op het bericht schrijft een zekere Janus: “Excuses hebben pas zin wanneer deze worden aanvaard en ik als burger van Den Haag aanvaard deze niet.” Da’s sneu voor de wethouder…

Bron: Binnenlands Bestuur 29 maart 2013