Digital

Digital

Nieuws

Contractoptimalisatie kan zorgen voor enorme IT-besparingen

De rijksoverheid zet een speciale ambtenaar in die moet zorgen voor een flinke prijsverlaging van de licentiekosten van veelgebruikte software van Microsoft, Oracle en SAP. Dat schrijft nu.nl op basis van ‘geheime’ documenten.

De overheid wil die besparingen vooral bereiken door ‘hergebruik, het delen van contracten en licenties en applicatieplatformen binnen de Rijksoverheid’. De actie zou minstens een bedrag van 33 miljoen kunnen opleveren.

Om alles in goede banen te leiden is wel een speciale ambtenaar nodig die ook wel wordt omschreven als ‘strategisch leveranciersmanager SAP, Microsoft en Oracle’.
Die ambtenaar werkt direct onder de CIO-Rijk, de directeur informatisering bij de rijksoverheid, en moet al in april 2013 aan de slag gaan en uiteraard ook de inkoop van software en licenties begeleiden.

Het idee dat veel te besparen is op contracten met softwareleveranciers is onder meer gebaseerd op ervaringen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) met Oracle. Dat bedrijf beweerde een aantal jaren geleden dat het ministerie te weinig aan licenties betaalde en legde een claim van enkele miljoenen neer. Het ministerie betaalde die niet, maar startte zelf een project om te komen tot ‘contractoptimalisatie’. Puntje bij paaltje betaalde OC&W na de claim minder aan Oracle dan daarvoor.

Als contractoptimalisatie wordt uitgevoerd voor heel de rijksoverheid, vallen naar verwachting miljoenen te besparen. Als bovendien de inrichting van systemen generieker wordt, kunnen de beheerkosten ook enorm omlaag. Ook dat is onderdeel van ‘het besparingspotentieel van IT’.

Overigens is onderzoek naar lagere licentiekosten niet van vandaag. Al in 2011 onderzocht de Algemene Rekenkamer het invoeren van opensourcesoftware die gebruikt kan worden zonder licentiekosten te betalen. De conclusie van dat onderzoek was dat er weinig te besparen viel, omdat de overheid eerst enorm zou moeten investeren in het vervangen van bestaande software. Een conclusie waar veel kritiek op was, maar die kritiek heeft niet geleid tot een hoge vlucht van open source bij het Rijk.

Bron: Nu.nl 23 maart 2013