Digital

Digital

Nieuws

Het Nieuwe Werken opnieuw onderzocht

Niet alle werknemers in Nederland staan te springen om aan Het Nieuwe Werken te gaan doen. Ze vrezen verschijnselen als: te lang werken, steeds maar bereikbaar moeten zijn, overdreven veel individualisme op de werkvloer.

Dit concludeert HR-adviesbureau Qidos na een onderzoek onder ruim 18duizend werknemers bij ruim veertig organisaties uit bedrijfsleven, overheid en non-profitsector.

Volgens het onderzoek wil een kwart van de werknemers graag overstappen op HNW. De belangrijkste genoemde voordelen: een betere combinatie van werk en privé, hogere productiviteit, minder tijd kwijt aan reizen en in de file staan.

Toch zien veel werknemers de nodige beren op de weg. Ze vrezen vooral meer werkuren per dag en negatieve reacties als ze later beginnen. Daarnaast hebben ze moeite een goede structuur aan te brengen in hun thuiswerkdagen en vrezen ze dat de samenwerking lijdt onder het feit dat ze hun collega’s minder vaak zien. Met digitaal werken hebben ze juist geen enkel probleem: vrijwel allemaal beschouwen ze hun ICT-kennis als voldoende voor HNW.

Ietwat voorspelbare conclusie van het onderzoek: “Uit deze cijfers blijkt opnieuw hoe belangrijk het is aandacht te besteden aan de menskant van Het Nieuwe Werken. De kritische succesfactor voor het slagen van Het Nieuwe Werken.”

Een aantal andere resultaten van het onderzoek:
- De overheid loopt bij de invoering van HNW achter op het bedrijfsleven. Dat wordt ook veroorzaakt doordat in het bedrijfsleven meer flexibele werkdagen voorkomen en omdat er meer en wordt gestuurd op resultaat dan in het bedrijfsleven;
- Werknemers die (al langer) geen vaste werkplek of vaste werktijden hebben, zijn over het algemeen veel meer resultaatgericht dan hun collega’s die dat wel hebben;
- Jongere werknemers hebben meer moeite met HNW dan oudere werknemers, want ze hebben meer behoefte aan structuur en meer last van uitstelgedrag. Alleen een vaste werkplek staat bij de jongere werknemers niet hoog op het verlanglijstje.

Een woordvoerder van Qidos: “Er komt een nieuwe generatie werknemers aan die gewend is continu met elkaar in contact te staan en veel waarde hecht aan vrijheid. Dat deze groep aan het begin van hun carrière behoefte heeft aan structuur en sturing is logisch. Ook binnen Het Nieuwe Werken kan dat goed georganiseerd worden.”

Bron: FM Magazine 20 maart 2013