Digital

Digital

Nieuws

NUP is een ander woord voor de basis op orde

Het Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP) moet op 1 januari 2015 zijn voltooid. Het gaat traag, zeggen de critici. Maar dat is niet vreemd als je ziet dat alle Nederlandse gemeenten erbij betrokken zijn. Je hebt altijd mensen die vinden dat het sneller moet. Er zijn ook altijd mensen die vinden dat het te snel gaat.

Ingrid Hoogstrate, Programmamanager NUP bij KING, tegen gemeente.nu: “Het gaat altijd langzamer dan je wilt. Maar dat ligt lang niet altijd aan alleen de gemeenten en hun zogenaamde kennisachterstand of terughoudendheid. De afhankelijkheid van leveranciers en hun opleveringen zijn een niet te onderschatten onderdeel in het proces. En die afhankelijkheid wordt juist via Operatie NUP geminimaliseerd.”

KING speelt een belangrijke rol in het in beweging krijgen van leveranciers. Als gemeente alleen lukt het zelden om keiharde afspraken met leveranciers te maken. Onderdeel van die afspraken is dat alle leveranciers de bouwstenen, of componenten daarvan, leveren die direct kunnen worden getoetst en getest door KING. Ze zijn dus direct inzetbaar door gemeenten. En daarna worden die bouwstenen steeds doorontwikkeld, want het stelsel blijft in beweging.

Het is dus onzin om te denken dat je als gemeente de regie uit handen geeft, vindt Hoogstrate. KING treedt op als gids, neemt de zorgen van gemeenten weg, en zorgt zelf voor innovatie.
Gemeenten moeten daar wel van overtuigd worden, want NUP wordt al snel gezien als een ICT-feestje,” weet Hoogstrate.

Gemeenten die niet aanhaken, zouden weleens in de problemen kunnen komen. NUP is namelijk een wettelijke verplichting. Dat is evenwel niet het belangrijkste. Het gaat om de toekomst de gegevenskwaliteit. De Archiefwet is ook niet de reden waarom je archiveert – je archiveert om je informatie op orde te hebben en je te kunnen verantwoorden.

KING blijft de gemeenten actief helpen. Doelstelling van het programma NUP is om straks 80 procent van de maximaal te halen doelen ook te hebben gehaald. Hoogstrate heeft er het volste vertrouwen in.

Meer lezen over KING en NUP? Het festivalmagazine

Bron: Gemeente.nu, 18 maart 2013