Digital

Digital

Nieuws

Het Nieuwe Werken moet je goed invoeren

Het Nieuwe Werken (HNW) is alweer op zijn retour voordat het zijn hoogtepunt heeft bereikt. Dat stelde trendwatcher Richard Lamb onlangs in Volkskrant Magazine. De belofte van HNW was dat medewerkers de vrijheid zouden krijgen waarnaar ze al generaties verlangen, maar de praktijk van HNW pakt vaak heel anders uit: altijd bereikbaar zijn, doorwerken in de avond en onzekerheid over de eigen baan zouden hierbij een grote rol spelen. Wie flexibel werkt en zelden op kantoor verschijnt, raakt uit beeld en weet niet welke politieke spelletjes op het werk spelen.

Niks aan de hand hoor, zegt Joris Scheepens van adviesbureau Pentascope: “HNW verdwijnt zeker niet. Kijk maar naar de lege kantoren; bedrijven gaan efficiënter met hun ruimte om.”
Naar andere aspecten van HNW kijken bedrijven wel kritischer. Een werknemer moet ook gewoon werken dus er zijn grenzen aan de vrijheid. Daarnaast hebben veel mensen bij hun werk behoefte aan structuur.

Belangrijk is, zegt Scheepens, dat je je als medewerker welkom blijft voelen op je kantoor. Een eigen werkplek heb je vaak niet meer, maar het moet mogelijk blijven om privé bellen of iets persoonlijk te bespreken met een collega. Daar moet bij de kantoorinrichting rekening mee worden gehouden, anders werkt HNW averechts.

Daarnaast is een van de beloften van HNW dat het voor meer productiviteit zal zorgen. Onderzoeken daarnaar spreken elkaar tegen. Zo concludeerde TNO in een onderzoek dat medewerkers die thuiswerken een deel van hun binding met het bedrijf verliezen en bovendien allerlei huishoudelijke klusjes tussendoor gaan doen. Kennelijk is de aanwezigheid van de baas voor velen toch een aanleiding om productief te blijven.
Daarnaast heeft veel thuiswerken tot gevolg dat medewerkers dag en nacht bezig blijven met hun werk.

Samenvattend: Het Nieuwe Werken werkt alleen als het op de juiste manier wordt ingevoerd.

Bron: HrRpraktijk 19 maart 2013