Digital

Digital

Nieuws

Bring your own device maakt medewerkers Intel productiever

Intel, de bekendste chipfabrikant ter wereld, geeft het eigen BYOD (bring your own device) -programma een nieuwe impuls, omdat gebleken is dat medewerkers productiever zijn als ze hun eigen apparatuur gebruiken voor het werk.

CIO Kim Stevenson deelt in het jaarverslag van Intel mee dat medewerkers in 2012 dagelijks gemiddeld 57 minuten bespaarden dankzij het Bring Your Own Device-beleid. Hoe meet je zoiets? Via een vragenlijst, want het gaat om een inschatting van de medewerkers zelf. Omgerekend naar het totale personeelsbestand van Intel is het cijfer wel indrukwekkend: een productiviteitswinst van zo’n 5 miljoen arbeidsuren over heel 2012.

Als je bij Intel werkt, mag je een smartphone, tablet of lapotop gebruiken als eigen apparaat. Om het werken met al die apparaten mogelijk te maken, heeft Intel een private cloud ingericht die medewerkers toegang tot bedrijfsnetwerk. Daardoor kan de IT-afdeling een enorme diversiteit aan apparatuur ondersteunen. Om de deelname aan BYOD te bevorderen, heeft diezelfde IT-afdeling een ontwikkelingskader voor mobiele zakelijke apps in het leven geroepen. “Dat moet de ontwikkeling volgens haar ‘stroomlijnen’ en interoperabiliteit garanderen door een service-georiënteerde architectuur.”

Zo heeft Intel apps ontwikkeld om met de eigen smartphone, tablet of laptop aan audio- of videoconferenties deel te nemen en om de weg te vinden in bedrijfsgebouwen die de medewerker niet kent.

Is er dan geen risico van gegevensdiefstal of aanvallen van virussen? Jawel. Om die tegen te gaan heeft Intel een specifiek beveiligingsmodel voor mobiele apparatuur opgezet. De toegangsrechten hangen af van de plaats waar de gebruiker zich bevindt en het apparaat dat hij gebruikt. Zo hebben medewerkers met een smartphone beperkt toegang tot bedrijfsgegevens en IT-diensten. Gebruikers van een laptop zijn beter af.

Lekker eigentijds is het allemaal wel!

Bron: Automatiseringgids 6 maart 2013