Digital

Digital

Nieuws

Agile werken in opmars

De iteratieve ontwikkelmethode agile doet het goed in Nederland. Ruim tachtig procent van de bedrijven die de werkwijze toepassen, kunnen beter met verandering omgaan en zien dat hun teams veel gemotiveerder zijn en met plezier werken.
Dat schrijft Automatiseringgids op basis van de jaarlijkse Agile Survey van Xebia.
In 2010 en 2011 bleken dezelfde effecten van agile werken duidelijk waarneembaar. Andere positieve gevolgen zijn, volgens de ondervraagde bedrijven: een kortere time-to-market (producten zijn sneller opgeleverd) en een betere samenwerking tussen werkvloer en IT (de werkvloer doet actief mee). Ook verklaren de meeste ondervraagden dat de resultaten van projecten die agile zijn uitgevoerd veel beter zijn dan die van meer traditioneel opgezette projecten.

Agile is intussen een praktijk van alledag geworden in het bedrijfsleven. Bijna alle bedrijven kennen de term, en tweederde heeft er ‘ruime ervaring’ mee. Een woordvoerder van Xebia: “De crisis heeft ertoe geleid dat bedrijven efficiënter en anders om moeten gaan met hun it. Er komt steeds meer druk van buiten om met lagere budgetten hetzelfde werk te verrichten. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties dankzij Agile beter met verandering om kunnen gaan en dat is op dit moment cruciaal.”

Xebia verwacht dat – vanwege snelle veranderingen in de markt, hevige concurrentie en dalende tarieven - agile ook buiten de IT een grote opmars zal maken. Marketing- en salesafdelingen passen al steeds vaker een combinatie van de werkwijzen agile en lean toe en dat leidt tot positieve resultaten. Zo zijn er tal van voorbeelden waarbij de uitrol van marketingcampagnes in enkele dagen wordt afgerond in plaats van meerdere weken. Samenwerking in teams heeft de toekomst.

Bron: Automatiseringgids 4 maart 2013