Digital

Digital

Nieuws

Ook 'echte' bedrijven doen Het Nieuwe Werken zonder kantoor

Steeds meer bedrijven (met soms tientallen medewerkers in dienst) kiezen voor een kantoorloos bestaan. Dat ontdekte BNR Nieuwsradio. Die keuze is niet principieel, maar wordt meestal ingegeven door de noodzaak om op kosten te besparen. Een voorbeeld hiervan is het internetbedrijf Call for Action, waar 35 mensen werken.
Directeur Marc Rouffaer tegen BNR: “Soms huren we een zaaltje, soms komen we bij elkaar in een café, soms zitten we bij klanten; de kosten die dit met zich meebrengt, staan in geen verhouding tot de kosten van een draaiende kantooromgeving.”

AdviesbureauTiem deed het kantoor de deur uit toen verlenging van het huurcontract nodig was. Vrij extreem dus. Het gevolg, volgens een woordvoerder: “Het geeft heel veel vertrouwen, flexibiliteit en vrijheid. We hebben een thuisbasis centraal in het land die goed bereikbaar is met de auto en het openbaar vervoer. Daar komen we samen om met elkaar te spreken.”

Het Nieuwe Werken
Hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz noemt het kantoorloze bedrijf de opvolger van het kantoor met flexibele werkplekken: “Het Nieuwe Werken is gewoon een voorloper op de ontwikkeling dat er door bedrijven geen kantoren meer gebruikt worden.”
Hij vindt dat overigens niet de meest ideale oplossing, want een bedrijf is een bedrijf omdat medewerkers elkaar fysiek kunnen ontmoeten: “Het face-to-face contact is zo belangrijk en dat zal belangrijk blijven want juist in het samenbrengen van mensen komen de beste ideeën naar voren, dan gaat de creativiteit echt borrelen.”

Dat is niet de mening van de directeur van een kantoorloos bedrijf: “Onze mensen kunnen heel erg makkelijk schakelen met alle systemen die we tegenwoordig hebben om via internet met elkaar te communiceren. Ik spreek onze mensen de hele dag en kijk hen dan ook vaak in de ogen.”

Het wachten is nu op het eerste traditionele bedrijf en de eerste overheid die helemaal zonder kantoor gaat werken. De middelen zijn er. Maar willen mensen die middelen ook op deze manier toepassen?

Bron: BNR 28 februari 2013