Digital

Digital

Nieuws

Het Nieuwe Werken levert 8 miljoen vierkante meter extra lege kantoren op

De kantorenmarkt heeft de klap van Het Nieuwe Werken nog niet gevoeld, verklaart Bert Rietmeijer, directeur Development Services van CBRE, adviesbureau voor commercieel vastgoed. De invoering van het nieuwe werken zal tot 2016 nog eens 8 miljoen vierkante meter extra aan lege kantoorruimte opleveren. “Door de looptijd van huurcontracten hebben beleggers de impact van het nieuwe werken nog nauwelijks gevoeld. De meeste eindgebruikers kunnen vrij eenvoudig dertig procent op hun huisvesting bezuinigen. Het leeuwendeel van de huurders krijgt dat gemakkelijk binnen drie jaar rond.”

Rietmeijer zei dit tijdens de masterclass Transformatie en renovatie van kantoren. Rietmeijer gaat ervan uit dat er de komende jaren slechts behoefte is aan 30 tot 35 miljoen vierkante meter kantoren, terwijl in Nederland zo’n 50 miljoen vierkante meter beschikbaar is. Daarvan staat nu ruim vijftien procent leeg. Krijgt Rietmeijer gelijk, dan bedraagt de leegstand in 2016 ruim 30 procent.

Een andere vastgoeddeskundige, Peter van Gool, deelt mee dat er van de noodzakelijke sloop van waardeloze kantoren weinig terechtkomt. “Het blijft bij praten. Zodra de noodzaak tot afboeken aan de orde komt, trekt iedereen zich terug op zijn eigen positie. Kantoren hebben nog een te hoge boekwaarde. Maar beleggers zijn verlamd en besluiteloos. Veel eigenaren blijven wachten op die ene eindgebruiker voor hun lege pand. Anderen nemen geen stappen, omdat die paar lege kantoren op een portefeuille van vele miljarden dragelijk zijn.”

Bron: Vastgoedmarkt.nl 1 maart 2013