Digital

Digital

Nieuws

Gemeentelijke fusies en smartphones

Het Financieel Dagblad publiceert een aardig artikel over de fusie tussen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude. De fusie leek vast te lopen op onenigheid over de naam van de nieuwe gemeente, maar het fusieproject loopt onder de codenaam ABR nog steeds.

De gemeenten kijken nu vooral naar de voordelen. Die zitten ‘m in de kleine dingen. Beoogd gemeentesecretaris Pieter Jeroense: “In Rijnwoude lopen de medewerkers in de buitendienst bijvoorbeeld met een smartphone waarop ze meldingen binnenkrijgen als er een stoeptegel niet goed ligt of een lantaarnpaal niet werkt. Dat lijkt me iets om over te nemen voor de hele gemeente.”

Voor de kleinste fusiepartner, Rijnwoude, verandert het meeste: de ambtenaren zullen minder solistisch werken maar er komt voor hen ook een einde aan “de voordelen van een kleine organisatie: korte lijnen, snelle afstemming, veel onderwerpen onder je hoede”.

Een belangrijk leerpunt is daadkracht. De projectleider fusie van de gemeenten: “Voor de snelheid en efficiëntie zou het soms beter zijn als iemand knopen doorhakt.”

Tot slot: als een van de belangrijke uitdagingen die de gemeenten nog moeten oplossen, noemen ze ‘het IT-systeem’.

Bron: Financieel Dagblad 23 januari 2013