Digital

Digital

Nieuws

Gegevensmagazijn Rotterdam wint prijs

De gemeente Rotterdam heeft de NAF-architectuurprijs 2012 gewonnen voor de architectuur van haar Basisregistraties en Gegevensmagazijn. NAF staat voor Nederland Architectuur Forum (in de digitale wereld).
NAF vertaalt Basisregistraties en Gegevensmagazijn als: “Er is een mechanisme om één waarheid qua gegevens vast te leggen en die te distribueren naar afnemende diensten.”

Basisregistraties en Gegevensmagazijn zijn nauwelijks zichtbaar, maar verdienen toch een prijs, zegt het NAF, omdat ze zijn gerealiseerd in de complexe context van IT in een gemeentelijke omgeving en omdat er veel aandacht is geweest voor het betrekken van de belangrijkste stakeholders. Binnen Rotterdam is iedereen nu wel overtuigd van de toegevoegde waarde van Basisregistraties en Gegevensmagazijn voor de afnemende diensten.

De jury van de NAF toonde zich vooral onder de indruk van:
• De manier waarop de eisen van de gebruikers zijn meegenomen in het ontwerp
• De duidelijke koppeling tussen architectuur en realisatie waardoor de inrichting bestand is tegen veranderingen in de verwerking van gegevens
• Het feit dat het architectuurontwerp zich bewezen effectief te zijn in de praktijk voor de ontsluiting van landelijke basisregistraties en voor de gemeentelijke kernregistraties.

De gemeente Den Haag zal de architectuur en de implementatie ervan uitvoeren naar Rotterdams voorbeeld.

Bron: NAF.nl december 2012