Digital

Digital

Nieuws

Gemeenten zien heil in digitaal werken

Gemeenten willen de komende jaren het liefst bezuinigen door slimmer te gaan werken. Dat blijkt uit een onderzoek van GemNet onder een kwart van de Nederlandse gemeenten. De trend op ICT-gebied is bijvoorbeeld: niet bezuinigen op ICT maar door middel van ICT.
Daarom streven gemeenten ook naar voortdurende digitale beschikbaarheid: zo zijn ze altijd bereikbaar voor de burger zonder daarvoor het stadhuis te hoeven openen. De burger merkt dan niets van de bezuinigingen. ‘Excellent gastheerschap’, noemen ze het ook wel.

Naast slimmere inzet van ICT zijn ook samenwerken en Het Nieuwe Werken, door GemNet in één adem genoemd, als manieren om te bezuinigen. Samenwerken om rijkstaken te kunnen uitvoeren en dienstverlening te verbeteren. Het Nieuwe Werken als ander woord voor digitaal werken: onafhankelijk van plaats, tijd en apparaat. Het Nieuwe Werken draagt ook bij aan de slag die medewerkers van gemeenten moeten gaan maken: meer productie, vaker projectmatig aan de slag gaan.

Daarnaast is een focus op Het Nieuwe Werken noodzakelijk om in de toekomst nog jonge werknemers aan te kunnen trekken, denken veel gemeenten.

Bron: Binnenlands Bestuur 15 november 2012