Digital

Digital

Nieuws

Onvolledig dossier maakt ramp compleet

De gemeente Heerlen gaf in 2002 een vergunning af voor het renoveren van de parkeergarage onder winkelcentrum ‘t Loon, maar hield daarbij weinig rekening met de risico’s van de constructie en de ondergrond. Tot overmaat van ramp is ook het dossier over het complex niet op orde. Dat stelt TNO na een onderzoek vast.
Het gebeurt dus nog steeds: een dossier niet op orde en daarvan de zure vruchten geplukt? Inderdaad, het gebeurt nog steeds!
“Heerlen liet steken vallen bij de renovatie in 2002-2004 en op archiefgebied,” schrijft de NRC in een klinkende volzin. “Historische gegevens van voor 2000 ontbreken, waaronder de oorspronkelijke bouwvergunningen uit de jaren zestig. Bij de stukken over de renovatie van ’t Loon zit geen omschrijving van de werkzaamheden in de parkeergarage.”

Burgemeester Paul Depla: “Wat betreft archivering maakt dit onderzoek duidelijk dat stukken over zulke grote projecten langer moeten worden bewaard dan wettelijk is voorgeschreven.” Overigens beschikte de Vereniging van Eigenaren van ‘t Loon al die tijd wel over alle stukken, maar wilde die niet delen met de gemeente. Nog steeds niet. Depla: “Als gemeente willen we graag informatie, maar we hebben publiekrechtelijk geen middelen om die op te eisen.”

Dat klopt: je moet namelijk zorgen dat je zelf de juiste informatie hebt. Zeker als je die informatie zelf hebt gemaakt.

Bron: NRC Handelsblad 9 november 2012