Digital

Digital

Nieuws

Zaaktypen, metadata, ordeningsplan

Digital is meer dan vijftien jaar actief op het mooie vakgebied van informatiemanagement. We begonnen als organisatie die allerlei vormen van digitaal archiveren hielp inrichten, intussen is faciliteren van organisatiebreed digitaal (samen)werken onze focus. Altijd met de voorwaarde: op een verantwoorde manier.

Hoe meer informatie er komt, hoe meer mensen en organisaties moeite krijgen die geordend te houden.
Een mooie zoekmachine kan helpen, maar toch is zo’n zoekmachine voor veel organisaties slechts het laatste redmiddel: als je echt niet meer weet waar te zoeken, gebruik je je zoekmachine.

Veel belangrijker is het om informatie geordend en in context op te slaan. Dat is de basis van ons vak. Er zijn (grof gezegd) drie manieren om ordening aan te brengen: via zaaktypen, via metadata, via een ordeningsplan.

Digital gaat de komende maanden al haar ervaringen op het terrein van informatie op orde op een rijtje zetten. En antwoord geven op vragen als:
Zaaktypen, metadata, ordeningsplan – verschillen ze eigenlijk wel? Hoe stel je ze vast? En hoe pas je ze toe? En welke manier van ordenen zou mijn organisatie moeten kiezen?

En nog duizend vragen meer. We zullen erover publiceren. En vanaf begin 2013 zullen we nieuwe en praktische workshops over dit onderwerp organiseren.