Digital

Digital

Nieuws

De uitdagingen van Het Nieuwe Werken voor IT-beheerders

George van Brugge schreef in Computable een verhelderend stuk over de uitdagingen die Het Nieuwe Werken, en vooral het aspect van Bring Your Own Device, schenkt aan IT-beheerders van organisaties. Allereerst stelt hij vast dat het meestal gaat om mobiele apparaten die medewerkers meebrengen: smartphones en tablets. (In 2012 zijn er honderden miljoenen meer mobiele apparaten dan pd’s verkocht!)
Deze apparaten gebruiken ze zowel privé als zakelijk. Een uitdaging voor IT-beheerders is om de scheiding tussen privé en zakelijk te faciliteren en helder te maken hoe de scheiding technisch is doorgevoerd op het apparaat, zonder dat daarbij de zakelijke belangen van de organisatie (bijvoorbeeld de veiligheid van de gegevens) of de privacy van de medewerker het slachtoffer zijn.

Er zijn grote ontwikkelingen op het gebied van het beheer van mobiele apparaten. Zo is er ‘Mobile Device Management-software (MDM)’ beschikbaar die, geïnstalleerd op het apparaat, de veiligheidsrisico’s voor het bedrijf wegmeemt. Installatie van MDM-oplossingen kunnen eindgebruikers zelf doen. Nieuwe versies van de beveiligingssoftware en besturingssystemen zijn automatisch te pushen naar alle gebruikers.
Dit functioneert alleen als de IT-beheerder volledig beheer heeft over het mobiele apparaat. “Een nadeel hiervan,” schrijft Van Brugge.”Os dat nu de privédata van de werknemer in principe niet zo privé meer is, want root access betekent dat de it’er overal bij zou kunnen, ook bijvoorbeeld bij foto’s, video’s, sms’jes en WhatsApp-berichten van de gebruiker.”

Daarom zijn er nieuwe technische innovaties gedaan die over niet al te lange tijd beschikbaar zullen komen: simkaartbeheer bij Mobile Device Management. Beheren van simkaarten betekent beheren van pc’s, servers en mobiele apparaten op meerdere niveaus. Dat biedt veiligheid: het is immers mogelijk sim-kaarten aan of uit te zetten, te wissen en te updaten. Dat biedt ook de mogelijkheid privé en zakelijk gescheiden af te rekenen: ‘split billing’. Tot slot stelt het de IT-beheerder in staat op het apparaat een scheiding te maken tussen privé- en bedrijfsdata en wel door gebruik te maken van secure containers.
Zo komt de ideale situatie binnen handbereik, schrijft Van Brugge, en heeft het bedrijf “volledige controle op alle bedrijfsprocessen die op het device draaien en de werknemer over al het andere.”

Bron: Computable 26 oktober 2012