Digital

Digital

Nieuws

Kleine gemeenten groeien in elektronische dienstverlening

De kleinere gemeenten in Nederland maken grote stappen in de digitale dienstverlening. Dat schrijven onderzoekeers van Ernst & Young in hun jaarlijkse benchmark.
Als het gaat om de allerbeste digitale gemeente, dan heeft Zoetermeer grote broer Den Haag van de troon gestoten.

Ongeveer de helft van de burgers van Nederland heeft in 2011 een overheidsformulier op internet ingevuld. Gemeente zelf bieden ook steeds meer via internet aan. Een paar producten kun je bijna overal digitaal krijgen: voorbeelden zijn inzien van het WOZ-taxatieverslag of aanvragen van een GBA-afschrift. Daarentegen is digitaal aanvragen van kwijtschelding van belasting is maar in iets meer dan tien procent van de gemeenten mogelijk.

Gemeenten met minder dan 50.000 inwoners maken de sterkste stijging door, wellicht ook omdat ze het verst achterlagen. Grotere gemeenten – met name die boven de 100.000 inwoners - hebben een al een hoog volwassenheidsniveau in e-dienstvelening, maar dat is het afgelopen jaar niet toegenomen. De achterstand van kleinere gemeenten blijft echter aanzienlijk, volgens Ernst & Young.

De ranglijst van Ernst & Young is gebaseerd op de volwassenheid van de aangeboden producten, de kwaliteit van de gemeentelijke zoekmachine en de respons op door burgers gestuurde emails.

Ernst & Young eindigt zijn rapportage met nogal obligate adviezen: voer de bouwstenen van het iNUP in, breng beveiligingsrisico’s in kaart en zorg voor een sociale-media-strategie.

Bron: Digitaal bestuur 22 oktober 2012