Digital

Digital

Nieuws

Kamervoorzitter wil een papierloos parlement

Anouchka van Miltenburg is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer en een van haar idealen is een meer digitale uitvoering van het parlementaire proces te bevorderen. Ze is een groot voorstander van papierloos werken, elektronisch stemmen in de Kamer en debatteren via Twitter. Over stemmen in de Tweede Kamer schrijft zij: “We kunnen dat efficiënter doen door met elektronische stemkastjes te gaan werken. Dan kan vervolgens iedereen meteen op internet zien wie wat gestemd heeft.”

Ook vindt ze dat de invoering van tablets in de Eerste Kamer, waar de leeftijd beduidend hoger ligt dan die in de Tweede, navolging verdient: “Ik kan u alvast zeggen dat wij, net als in de Eerste Kamer, echt werk moeten maken van een papierloos parlement. Wat mij betreft leest u uw Kamerstukken voortaan op een tablet, en print u ze alleen uit als het echt nodig is. Daarmee kunnen we het milieu en de begroting sparen.”

Tenslotte blijkt ze ook nog een fan van twitter: vooral omdat het een mooi middel is om in direct contact te komen met veel burgers tegelijk. Ze vindt dat “Kamerleden moeten onderzoeken of ze meer bronnen hebben om aan hun informatie te komen om op die manier een betere volksvertegenwoordiger te zijn.”

Bron: Digitaal bestuur 26 september 2012