Digital

Digital

Nieuws

Overheid marginaliseert, Van Berlo moppert

De overheid marginaliseert als ze geen aansluiting weet te vinden bij de netwerksamenleving waarin samenwerking met de burgers rond allerlei thema’s het bovenliggend model is. Dat stelt Davied van Berlo, programmamanager Ambtenaar 2.0 bij de rijksoverheid. “Er zijn meer zelfstandig ondernemende ambtenaren nodig die meerwaarde creëren en rond dossiers en onderwerpen en verbindingen leggen tussen en binnen organisaties’, zegt Van Berlo tegen Binnenlands Bestuur.

Het Nieuwe Werken kwam in 2007 tegelijk op met de introductie van Ambtenaar 2.0, maar is volgens Van Berlo ‘uitgelopen op een feestje voor consultants en commercie en los komen te staan van de mensen’. Het is een juk geworden: “Overheden voeren bezuinigingen uit onder het mom van het Nieuwe Werken maar aan de manier van werken verandert niets.”

Van Berlo maakt in Binnenlands Bestuur ook gehakt van het ICT-beleid van de overheid: 99 procent is weggegooid geld. “Overheden denken onvoldoende na over de rol van ICT. Nu wordt het geld rondgestrooid. Die versnippering zorgt ervoor dat de ICT minder efficiënt en duurder is en dat er minder goed kan worden samengewerkt.”

Bron: Binnenlands Bestuur 16 september 2012