Digital

Digital

Nieuws

Politiek en overheid doodsbang voor digitaal werken

De ICT-sector is teleurgesteld in alle politieke partijen. Alles is mogelijk vandaag de dag: digitale schoolboeken, voortdurend elektronisch bereikbare overheden, de digitale dokter en apotheker, noem maar op. Enorm veel ICT-projecten zijn geslaagd, maar vinden geen navolging de komende jaren. Tenminste, als je de verkiezingsprogramma’s mag geloven. “In Nederland ontbreekt iedere urgentie, het stokt in departementen, er heerst angst,” aldus branchevereniging ICT Office.

Ooit was premier Rutte een van de voorlopers bij de digitalisering van de overheid, maar ministeries gooiden zand in de raderen. “En dus,” zegt Sylvia Roelofs, directeur van ICT-Office, berustend. “En dus stemmen we nu weer met een achterhaald rood potlood.”

Roelofs at onlangs een broodje met staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid). “Ik kreeg niet het idee,” zegt ze. “Dat de mensen die erover gaan énig idee hebben van wat ict de zorg kan besparen. Het is kennisgebrek, men luistert niet. Bewezen buitenlandse praktijken om zorg goedkoper te maken met digitale hulp – zodat iemand niet voor alles in een busje naar de arts hoeft en thuis op de pc vragen kan stellen – worden genegeerd. Er is bij alle partijen gebrek aan visie en durf om als Nederland te leiden.”

Nederland staat momenteel tiende in de rij van digitaal meest vooruitstrevende landen. Dat ICT het werken een stuk efficiënter kan maken, heeft de Belastingdienst bewezen. Ook Kadaster, Sociale Verzekeringsbank en Rijksdienst voor het Wegverkeer zijn succesverhalen. Maar verder…

Waag Society, digitaal kennisinstituut, deelt de kritiek van ICT Office. “Politieke partijen zien ICT als de loodgieter die problemen oplost. Niet als het middel om Nederland structureel te vernieuwen. Er is in Nederland een totaal gebrek aan samenwerking van de overheid met de markt als het om visionaire projecten gaat.”

Het rode potlood is een symbool… maar toch ook een symbool van het tekortschieten van de ICT? De elektronische stemcomputer was te hacken! Roelofs: „Absoluut fout. Maar in plaats dat de overheid na dat echec met het bedrijfsleven om tafel gaat om de fouten te herstellen, risico’s meer bij bedrijven te leggen en door te gaan, zoals in andere landen, verstijft de Nederlandse politiek van angst. Dan verdwijnt digitalisering en gaan we terug op het pótlood.”

En ze foetert voort: “Precies zoals met het elektronische patientendossier. Dat werkt al in het buitenland – hier is het afgeblazen omdat het niet veilig zou zijn. Ze pakken hier het probleem daarna niet bij de horens, maar trekken zich angstig terug.”

Bron: De Telegraaf 5 september 2012