Digital

Digital

Nieuws

Het Nieuwe Werken in de politiek

Het Nieuwe Werken is vaak: doen waar je zin in hebt. Dus besloot Wilbert Janissen eens te kijken of politieke partijen wel voldoende aandacht besteden aan het verschijnsel in hun partijprogramma’s. Dat viel nogal tegen. Bij geen enkele politieke partij vond hij de term “Het Nieuwe Werken”!

Gelukkig komen wel een aantal verwante thema’s aan bod.
Mobiliteit bijvoorbeeld. Maar dan toch vooral in verband met de discussie rond de forensentaks, de belasting op het woon-werkverkeer.

Thuiswerken: ook nergens te vinden, behalve in de carrièrestemwijzer van Intermediair. Je krijgt dan de volgende stelling voorgeschoteld: “Werknemers moeten meer mogelijkheden geboden krijgen om thuis te werken”. Thuiswerken is kennelijk een issue waarop partijen zich van elkaar onderscheiden maar helaas blijkt uit niets welke partijen deze stelling onderschrijven. Ook thuiswerken dekt de HNW-lading bij lange na niet, maar is in de politiek een stuk gangbaarder dan HNW.

Dus zocht Janissen met deze term opnieuw door de verkiezingsprogramma’s.
Het resultaat: “De websites van D66, SP, Groen Links, Christen Unie en Partij voor de Dieren geven allemaal een resultaat dat er op neer komt dat al deze partijen thuiswerken willen stimuleren, vaak in combinatie met flexibele werktijden en maatregelen om buiten de files te reizen.”

Beetje mager. Janissen zocht verder op “plaatsonafhankelijk werken”,” tijdonafhankelijk werken”, “flexibel werken en werktijden”.
Pas dan blijkt dat ook CDA en PvdA vinden dat werknemers meer te zeggen moeten krijgen over hun werktijden. Dat is alles. Zo vaag blijft het. Bij VVD, PVV en SGP is de oogst nog magerder.

De conclusie van deze nijvere onderzoeker: “als we Het Nieuwe Werken dan ook écht willen invoeren in Nederland, dan zullen we, onafhankelijk van de overheid, zelf de handen uit de mouwen moeten steken!”

Bron: Hetnieuwewerkenblog, 30 augustus 2012