Digital

Digital

Nieuws

SharePoint 2013: zeven kenmerken om van te smullen

Elke drie jaar komt er een nieuwe ‘major’ versie van SharePoint uit – en in 2013 is het weer zover. Veel SharePoint-kenners hebben al mogen kijken – eentje ervan, Andrew Bishop, vat de vooruitgang samen in ‘zeven kenmerken om van te smullen’. We hebben zijn bevindingen vertaald en in eigen woorden naverteld.

1. MySite: eenvoud loont
Het bestaan van MySite in SharePoint, speciaal voor de documenten die je (voorlopig) met niemand of bijna niemand wil delen, was al een geweldig kenmerk van SharePoint. Het waren jouw documenten en overal ter wereld kon je erbij.
De ervaring van SharePoint 2010: MySite werd maar matig gebruikt.

Daarom heeft Microsoft het gebruikt van MySite in SharePoint 2013 versimpeld. Het aantal documentbibliotheken is teruggebracht naar één, het delen van documenten is vereenvoudigd EN MySite wordt de standaardlocatie waar je documenten vanuit Office opslaat.

En het mooiste nieuws: de documentbibliotheek in MySite kan gemakkelijk worden gesynchroniseerd met een lokaal opslagmedium – je eigen harde schijf bijvoorbeeld. Zodat je door kunt werken zonder internetverbinding.

2. App Store
Microsoft heeft wel vaker ideeën overgenomen van een ander bekend Amerikaans bedrijf en ook in SharePoint 2013 is dat zichtbaar: er is een App Store aan SharePoint 2013 gekoppeld. Waarom? Vooral om eindgebruikers direct kennis te laten maken met allerlei interessante toevoegingen van derde partijen aan SharePoint. De eindgebruiker regeert en is niet meer afhankelijk van ‘deskundigen’.

3. Sociaal aan de gang gaan
SharePoint 2013 biedt standaard allerlei mogelijkheden die de verschillende ‘sociale media’ bieden, zoals micro blogs, activity feeds, community sites, Following, Likes en Reputations.

Erg interessant is ‘following’ die het mogelijk maakt te volgen wat je wilt: personen, sites, documenten en onderwerpen. De activiteiten worden op weergaloze wijze getoond in je ‘activity stream’.

De echte sociale media hoeven echter niet bang te zijn: SharePoint blijft altijd een beetje een achterloper op dit gebied omdat het veel breder inzetbaar is. Maar juist in combinatie met alle andere eigenschappen (rond delen en toegankelijk maken van informatie) hebben de sociale aspecten van SharePoint grote meerwaarde.

4. Betere weergave op je mobieltje
SharePoint 2013 biedt een paar nieuwe weergaves voor op de mobiele apparaten. Onder meer een ‘geoptimaliseerde mobiele browser ervaring’ (je zou het moeten zien) en een weergave in volledig scherm dfie de mogelijkheid biedt je volledige SharePoint-site op je telefoon te zien.

5. Toegang tot de sites
SharePoint heeft altijd veel mogelijkheden geboden voor het realiseren van je ‘governance model’, met de juiste rechten voor de juiste groepen personen. Toch is de ervaring van site-eigenaren en site-inrichters tot en met SharePoint 2010 dat het rechtenmodel complex en verwarrend is.
Microsoft heeft daar wat aan gedaan en het beste wat je kunt doen is: alles eenvoudiger maken. Er is sprake van een ‘new, simplified sharing-based model for site permissions management’.
Ook de IT-medewerkers die nu uren kwijt zijn aan het goed zetten van rechten, zullen blij zijn met de enorme tijdsbesparing die het hun oplevert.

6. Thema’s
Als je met SharePoint 2010 je huisstijl wilde toepassen op je site, of de boel een beetje flitsend maken, was je al snel teleurgesteld: veel inspanningen, weinig mogelijkheden. SharePoint 2013 maakt dat allemaal anders: meer thema’s zijn beschikbaar, en het wordt zelfs mogelijk een achtergrondplaatje aan je site toe te voegen.

7. Metro
Als het gaat om een aansprekende user interface, ligt Microsoft ook al vele jaren achter op zijn grote Amerikaanse concurrent. Metro, “Microsoft’s big user interface bet that’s easier to use”, moet daar verandering in brengen.
Het is moeilijk te omschrijven – Andrew Bishop noemt het ‘anders, op een goeie manier’, dus je zult het moeten ervaren. De nieuwe interface zal ook worden doorgevoerd voor de Office-pakketten.

Samenvattend: een mooie stap voorwaarts! Als je kunt, stap dan snel over…. En als je moet – bijvoorbeeld omdat je in de Microsoft-cloud werkt – dan ben je eigenlijk gezegend.

Bron: Andrew Bishop (@andrewbish), 7 augustus 2012