Digital

Digital

Nieuws

Directeuren niet erg enthousiast over hun CIO

CIO betekent chief information officer. Het woordje ‘chief’ suggeert dus dat de CIO met de CEO en de CFO samen de baas is. CEO’s zien dat over het algemeen anders en betrekken de CIO niet als volwaardige partner bij het bedrijfsbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner.

Gartner ondervroeg 220 algemeen directeuren (CEO’s) van organisaties in 25 landen die gebruik maken van ICT en een omzet hebben van ten minste 500 miljoen dollar. De CEO’s verwachten veel van ICT, maar weten niet precies hoe ze de verwachte voordelen gaan realiseren. Ze vertrouwen daarbij in elk geval niet op hun CIO. Geen van de algemeen directeuren noemt de CIO als strategisch adviseur, de meesten hebben veel meer vertrouwen in hun financieel directeur (CFO). De CIO beschouwen ze als ‘rondtrekkend specialist’.

Kenmerkend voor de onderwaardering van de CIO is dat de CIO’s de afgelopen tien jaar geen stap vooruit hebben gezet in de hiërarchie. Precies zoals tien jaar geleden rapporteert veertig procent van hen aan de algemeen directeur, dertig procent aan de directeur operationele zaken, en dertig procent aan de financieel directeur.

Gartner stelt vast dat de directies van bedrijven zich moeten afvragen hoe ze innovatie door ICT gestalte willen geven als ze de hoogste ICT-man geen prominente rol in de organisatie heeft. Het gevaar dreigt dat ze belangrijke ontwikkelingen op het digitale front over het hoofd zien.

Bron: Automatiseringgids 19 april 2012