Digital

Digital

Nieuws

Eén gemeentelijke webarchitectuur?

De stichting Waarmerk drempelvrij.nl houdt zich onder meer bezig met de kwaliteit van gemeentelijke websites. Soms laat de stichting van zich horen. Bijvoorbeeld op deze manier: “In een tijd van bezuinigingen is het een goed idee om gezamenlijk één toegankelijk websitesysteem te bouwen waarin iedere gemeente een eigen logo, kleur en informatie kan plaatsen. Daarmee voorkom je dat iedere gemeente een eigen websitesysteem moet laten bouwen.”

Minister Spies eist dat gemeenten om voor het einde 2012 voldoen aan de Webrichtlijnen die de kwaliteit en toegankelijkheid van websites beschrijven.
Marcel Meijs, gemeentesecretaris van Enschede: “En als gemeenten zich daar niets van aantrekken? Ik weet zeker dat het geklungel nog rustig een jaar mag doorgaan hoor.” Dat is natuurlijk ook het mooie van Nederland: gemeenten bestaan langer dan welke minister of welk kabinet ook, dus door wie moeten ze zich de wet laten voorschrijven.

In theorie klopt het natuurlijk wel: één techniek achter alle gemeentelijke websites bespaart veel geld en zou er ook voor zorgen dat alle gemeenten in één keer aan de Webrichtlijnen voldoen. Maar elke gemeente wil zelf aan de slag. Clubs als GovUnited en Dimpact kopen voor groepen gemeenten gezamenlijk een leverancier in, maar ze verwachten geen omvangrijke groei de komende tijd.

Een anonieme zegsbron: “Gemeenten hebben nog teveel geld en kunnen het zich permitteren om alles zelf te doen.” Ook speelt de angst voor verlies van autonomie een rol. Verder is er de slimheid van de leveranciers. Volgens Marijke van Grafhorst, ambtelijk secretaris van drempelvrij.nl laten “onkundige gemeenten zich overbluffen door bureaus, die bouw, onderhoud en licenties in een pakket verkopen, zelfs als het gaat om open source software.” Dat zou Marijke niet gebeuren!

Tof Thissen, directeur van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), gelooft in de kracht van decentraal. “Stap voor stap, van onderop. Als we aan het begin van de internetrevolutie waren begonnen met het idee van een gemeenschappelijke webarchitectuur voor alle gemeenten, dan had nu nog geen enkele gemeente iets gehad.”

Overigens zou een gezamenlijke webarchitectuur voor heel Europa ook veel geld kunnen besparen. Hoor je daar ooit iemand over?

Bron: Binnenlands bestuur 14 april 2012