Digital

Digital

Nieuws

Gemeente Noordwijk vol overtuiging de cloud in

De gemeente Noordwijk heeft een deel van het nieuwe ICT-landschap in de ‘cloud’ geparkeerd. Niet per ongeluk, maar uit volle overtuiging. Wethouder Leon van Ast: “Het is een belangrijke stap in het waarmaken van onze kerncompetenties. We zijn per definitie geen automatiseerder en voor een organisatie van onze beperkte omvang is dit een goede optie, zeker als dat gebeurt in samenwerking met een professionele partij die ook voor goede beveiliging zorgt.”

Noordwijk is bezig met de overgang naar een moderne applicatie-infrastructuur en daar hoort deze keuze bij: “We hebben een bewuste keus gemaakt voor de private cloud. Wij denken dat de toekomst van een deel van onze dienstverlening in de cloud zit. Het gaat om een optimale gegevensdistributie voor onze burgers.”
Van Ast noemt daarbij aan toekomstige Persoonlijke Internet Pagina van burgers die rechtstreeks vanuit de cloud wordt aangeboden

Het was overigens een nogal ingewikkeld project, ook voor PinkRoccade, de IT-leverancier van de gemeente. Er zijn 105 verbindingen gelegd met de gemeentelijke systemen voor de begraafplaatsadministratie, de omgevingsvergunning en de basisregistraties.

Hoofdzaak was: de gegevensbescherming. Het college van B&W schrijft In een brief aan de gemeenteraad dat de gegevens van burgers in een ‘private’ cloud staan, fysiek afgeschermd van de rest van het internet. De gegevens vallen dus niet onder de Amerikaanse Patriot Act en kunnen dus ook niet door de overheid van de Verenigde Staten worden opgevraagd.

Van Ast: “Een private cloud is in principe niet benaderbaar door derden. Daarbij is het ook belangrijk dat de burger ziet dat dit exclusief voor Noordwijk is ingericht.”

Bron: Binnenlands Bestuur 6 april 2012