Digital

Digital

Nieuws

"e-Overheid krijgt het moeilijk zonder integrale financiering"

De website gemeente.nu publiceert de interessante interviews van Davied van Berlo over digitale overheid en ambtenaar 2.0. In een nieuwe aflevering interviewt hij Wolfgang Ebbers, adviseur publieke dienstverlening bij Novay. Die zegt onder meer:
“Er lopen heel wat verbeterprogramma’s maar het ontbreekt de e-overheid aan integrale financiering. Er zijn allerlei financieringsmodellen bedacht, maar de voortgang blijkt afhankelijk van het enthousiasme van een beperkt aantal personen in de uitvoering. Dat is buitengewoon kwetsbaar. Als operationele zaken, zoals de drie decentralisaties, aandacht vragen, komen verbeterprojecten op het tweede plan.

Het probleem is: administratieve lastenverlichting of de overheid efficiënter en effectiever maken, daar is natuurlijk niemand tegen. Er is geen political win, maar wel een groot afbreukrisico. Dus: maak het politiek interessant, door keuzes tegenover elkaar te zetten. En maak het politiek relevant, door het te koppelen aan verplichtingen en voorzieningen en aan maatschappelijke en economische beleidsdoelen.”

Het interview is ook op video te bekijken op gemeente.nu