Digital

Digital

Nieuws

Tweede Kamer vindt digitalisering UWV vooral ‘ontmenselijking’

Uitkeringsinstituut UWV werft zo’n 80 procent van de ontslagen werknemers die WW aanvragen via internet. Ruim 60 procent van de WW’ers houdt digitaal zijn ‘werkmap’ bij tijdens de zoektocht naar een baan.

In de Tweede Kamer deelden oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks mee zich zorgen te maken over de ‘digitalisering van het UWV’. Paul Ulenbelt (SP) sprak zelf van ‘ontmenselijking’: bezuinigen en digitaliseren zorgen voor een steeds onpersoonlijker begeleiding van de werkloze. Vanaf 2015 moet, volgens kabinetsplannen, 90 procent van de WW’ers het volledig doen met de e-dienstverlening.

Reactie van een UWV-woordvoerder: in de praktijk blijkt dat mensen het prettig vinden om digitaal hun zaken te regelen op de momenten dat het hun uitkomt. Een meerderheid noemt het juist vervelend om voor een gesprek af te moeten reizen naar een vestiging van het zogeheten ‘Werkbedrijf’.
Alleen de werkelozen met weinig computerervaring komen nog aan het loket.

De Kamerleden van genoemde partijen zijn niet onder de indruk van de argumentatie van het UWV en pleiten voor meer persoonlijke begeleiding. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zegt zelfs een motie te overwegen om de persoonlijke begeleiding voor meer dan 10 procent van de werkzoekenden te garanderen.

Bron: Automatiseringgids 17 februari 2012