Digital

Digital

Nieuws

Bussum wil voorschot GovUnited terug

De gemeente Bussum doet al een jaar lang verwoede maar vergeefse pogingen om voorgeschoten geld van GovUnited terug te krijgen. Dat schrijft Webwereld. GovUnited weigert te betalen: de mislukking van een ICT-project is altijd het eigen risico van een gemeente, vindt Gov.

Webwereld baseert zich op correspondentie tussen de gemeente Bussum en GovUnited. Bussum zegde al op 4 januari 2011 schriftelijk het contract met Stichting ICTU op en verliet het samenwerkingsverband GovUnited. Tegelijke vroeg Bussum zijn voorfinanciering van enkele tienduizenden euro’s terug. GovUnited weigerde en weigert nog steeds.

De reden waarom Bussum zijn geld terug wil, is door de burgemeester van Bussum in mei 2011 verwoord: “De belangrijkste voorwaarde was dat met het zaaksysteem een succesvolle pilot moest zijn gehouden bij zes gemeenten. Aan deze voor ons belangrijkste voorwaarde is nooit voldaan, waardoor de overeenkomst nooit tot stand is gekomen.” Desondanks sloot GovUnited een contract met Logica. Dat was niet volgens afspraak, aldus Bussum.

GovUnited beroept zich erop dat het besluit met Logica in zee te gaan genomen is door een meerderheid van de deelnemende gemeenten. Daarmee is het geldig. Ook zou Bussum moeten bijdragen aan het aflossen van de schuld aan de moederorganisatie van GovUnited, de stichting ICTU, vinden de andere gemeenten. Dat gaat om aardig wat geld, want de schuld zou al tot ongeveer vijf miljoen euro zijn gegroeid.

Bussum rekent er nog steeds op geld terug te krijgen. Een woordvoerder tegen Webwereld: “We hebben een voorinvestering gedaan voor een product dat niet geleverd is en diensten die er niet zijn. Als je afspraken maakt met elkaar en je krijgt niet waarvoor je betaald hebt, dan wil je toch je centen terug.”

Overigens geeft ook ICT-dienstverlener Logica toe dat GovUnited niet de schoonheidsprijs verdient. Daarom geeft Logica liefst vijftig procent korting op de uurprijs voor de dienstverlening. Maar dan moeten de deelnemende gemeenten wel blijven deelnemen…

Het is nog niet duidelijk of het gesprek tussen Bussum en GovUnited de oplossing gaat brengen

Bron: Webwereld 8 februari 2012