Digital

Digital

Nieuws

'Toezichthouder moet privacy burger bewaken'

Er moet een nieuwe, onafhankelijke toezichthouder komen op digitale communicatie tussen overheid en burgers. De toezichthouder controleert overheidsdiensten en moet de bevoegdheid krijgen om websites van deze diensten uit de lucht te halen, als de gegevens van burgers op internet niet goed worden beschermd.

Hackaanvallen

Eerdere hackaanvallen bij de overheid, waarbij beveiligde persoonlijke persoonsgegevens op straat kwamen te liggen, maken snel extra toezicht noodzakelijk. Hiervoor pleit HCC, de grootste vereniging van computergebruikers met 100.000 leden, vandaag in De Telegraaf.

Manifest

“Veel overheidssites hebben hun beveiliging niet op orde. Als er een lek is, reageren ze bovendien niet adequaat”, zegt HCC-directeur Arda Gerkens. “De inbraken geven burgers al maanden steeds minder vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn bij de overheid. Als zo’n toezichthouder vroeg meekijkt, vooraf waarschuwt en de macht krijgt om een site af te sluiten totdat die weer veilig is, dan kan dit verbeteren”, zegt Gerkens. Beveiliger Fox-it, de PVV, GroenLinks, en SP staan achter dit initiatief. HCC heeft hiervoor een manifest opgesteld.

Bron: binnenlandsbestuur.nl