Digital

Digital

Nieuws

Vijf redenen om social media écht te gebruiken

Uit het onderzoek blijkt dat 50% van de gemeenten gebruik maakt van social media. Maar ook dat 86% niet goed weet hoe het verder aan te pakken.
Donderdag 22 september publiceerde David Kok zijn onderzoeksrapport ‘Alleen aanwezig zijn op social media is niet genoeg’ dat vandaag is gepubliceerd. 291 gemeenten (69%) werkten mee aan het onderzoek en gaven aan vooral Twitter te gebruiken.

Het onderzoek concludeert dat er nog een lange weg te gaan is voor gemeenten op social media optimaal te gebruiken. De lokale overheid moet social media echt serieus gaan oppakken.

Het rapport geeft vijf redenen:

1. Het oude model van communicatie met en zender en een ontvanger is achterhaald. We leven in een netwerkmaatschappij, waar, of je dat wilt of niet, er altijd feedback mogelijk is geworden. Delen is de trend: onze mening, onze locatie, onze klachten, onze vragen, etcetera. Daar moet je rekening mee houden in je communicatie.

2. Deelname aan social media groeit elk jaar met 31%. Het zijn dus nieuwe communicatiemiddelen waar rekening mee gehouden moet worden. Hierbij moet niet vergeten worden dat traditionele communicatiemiddelen tevens een grote rol blijven spelen en dus niet uit het oog verloren mogen worden.

3. De kracht van social media zit hem in de massa: the wisdom of the crowd. Iedere individu heeft potentieel veel invloed. Dat kan zowel negatief uitpakken, als positief. Zeker voor gemeenten denk ik dat een duidelijke aanwezigheid op social media heel positief kan uitpakken, helemaal als je de reactietermijn tot maximaal 24 uur kunt beperken (waarbij geen reactie geven in ieder geval het slechtst is). Social media bieden dus een kans om zowel je zichtbaarheid als gemeente, als de betrokkenheid van je burgers te vergroten.

4. Social media bieden een grote kans om op een eenvoudige en snelle manier kennis te delen. Zowel extern als intern. Door gebruik te maken van de social media platformen kun je bouwen aan een media platformen kun je bouwen aan een netwerk ook wel een “community” genoemd. Je kunt met je community communiceren over je doelen en plannen en vragen om mee te denken.

5. Social media leveren management informatie op. Door goed te monitoren weet je wat er speelt binnen je gemeente. Daarnaast kun je bijvoorbeeld veel tweets krijgen over een bepaald onderwerp, als het feit dat mensen er telefonisch niet doorheen komen als ze de gemeente bellen, dan kun je daar sneller op in spelen.

Lees hier het hele onderzoek

Bron: Gemeente.nu