Digital

Digital

Nieuws

Senaat gaat over op digitaal werken

De 75 leden van de Eerste Kamer hebben vanaf vandaag de beschikking over een eigen iPad. Bij het begin van de eerste vergadering van het nieuwe parlementaire jaar reikten kamerbodes de tablet-computers uit aan de senatoren.

Op de iPad staat een speciaal voor de Eerste Kamer ontworpen app. Daarmee hebben de leden toegang tot alle vergaderstukken, agenda’s en andere Kamerstukken.

Duizenden pagina’s

De Eerste Kamer is het eerste parlementaire huis van Europa dat helemaal overschakelt op digitale informatievoorziening. Nu krijgen de senatoren nog elke week duizenden pagina’s aan wetsontswerpen, brieven van de regering en andere vergaderstukken opgestuurd per koerier. De bedoeling is dat er aan die gewoonte een einde komt.

“De Senaat kampt soms met een imago van stoffigheid”, zegt de griffier van de Eerste Kamer Hamilton. “Maar naast kwaliteit en zorgvuldigheid staan ook efficiënt werken en transparantie hoog in het vaandel.”

Goede ontvangst

Het gaat trouwens niet om een cadeautje: de iPads blijven eigendom van de Eerste Kamer. In het eeuwenoude gebouw aan het Binnenhof zijn de afgelopen tijd 21 WiFi-zenders geplaatst om een goede ontvangst te garanderen.

Het hele project kost 148.000 euro, maar dat bedrag wordt volgens de Senaat al in het eerste jaar terugverdiend. Er wordt tenslotte fors bespaard op printkosten en koeriers.

Bron: Nos.nl