Digital

Digital

Nieuws

Bijna alle gemeenten gebruiken Diginotarcertificaten

Zaterdag 3 september om 1 uur zei minister Donner het vertrouwen in de certificaten op. Langzaam worden de gevolgen zichtbaar voor de gemeenten.
Er is nog veel onduidelijk over de veilheidcertificaten van Diginotar bij gemeenten. In zijn algemeenheid wordt er gewaarschuwd, maar aan de andere kant wordt ook geroepen dat veel gemeenten ook certificaten van andere leveranciers gebruiken.

De informatie voor gemeenten komt samen bij de VNG. Daar wordt een eerst tipje van de sluier gelicht over de omvang. “Vrijwel alle gemeenten hebben één of meerdere certificaten van Diginotar”, stelt een woordvoerder van de vereniging. Over welke gemeenten specifiek wel of niet zijn betrokken kan op dit moment verder niks gezegd worden.

Wel zijn al die gemeenten inmiddels op de hoogte gebracht en worden zij dringend aangespoord de onveilige certificaten te vervangen. De VNG heeft hiervoor een heldesk ingericht en KING ingeschakeld om gemeenten verder te begeleiden. In hoeverre gemeenten al in beweging zijn is nog geen helder beeld bij de VNG. “We worden nog niet overspoeld met vragen, maar wel regelmatig gebeld.”

Het advies aan gemeenten is helder vanuit de VNG:

  • Zorg voor alternatief
  • Houd burgers op de hoogte
  • Handel snel

Goed advies maar op dit moment wel nog redelijk algemeen. Dat wordt mede veroorzaakt doordat er nog geen goede analyse is gemaakt, althans niet zover bekend bij de VNG. Daarom gaat de VNG dat nu zelf doen, waardoor waarschijnlijk de impact en de oplossingen ook beter komen boven drijven.

Bron: Gemeente.nu