Digital

Digital

Nieuws

Provincie Staten Flevoland lanceert eigen app

Om papierloos te vergaderen is het uitdelen van iPads niet voldoende. Provincie Flevoland lanceert volgende week iFlevoland; De eerste iPad-app van Provinciale Staten, zeggen ze zelf. Statenleden en burgers kunnen daarmee via hun iPad alle vergaderstukken van Provinciale Staten bekijken.

Papierloos

Uiteindelijk willen de Staten van Flevoland volledig papierloos werken, zegt griffier Karin Stadhouders. De besparing die dat oplevert – een half miljoen euro in de huidige bestuursperiode, inclusief de ontwikkelingskosten van de app – is een bijkomend voordeel.

Op elk moment

‘Maar we zijn begonnen vanuit de gedachte dat het voor statenleden mogelijk moet zijn om op elk gewenst moment met hun werk bezig te zijn. Ze kunnen hiermee niet alleen hun e-mail en agenda raadplegen, maar ook alle vergaderstukken en achterliggende documenten ophalen. Bovendien maken we de stukken op deze manier nog toegankelijker voor burgers en maatschappelijke organisaties.’ Gebruikers krijgen een melding wanneer nieuwe stukken beschikbaar zijn via de app.

Begeleiding

De statenleden kregen bij hun aantreden in maart al een iPad in plaats van een laptop, zegt Stadhouders. Een testgroep van zowel ervaren als minder handige gebruikers heeft deze zomer de app getest. Weerstand of scepsis komt ze niet tegen, juist enthousiasme. ‘We begeleiden ze er vanuit de griffie intensief bij, onder andere met een inloopspreekuur waar ze tijdens statendagen terecht kunnen met hun vragen over hoe het allemaal werkt.’

Afbouwen

Het besluit om definitief papierloos te gaan werken is nog niet genomen, maar Flevoland gaat het gebruik van papier nu wel snel afbouwen. Iedereen met een iPad kan iFlevoland gratis downloaden.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl