Digital

Digital

Nieuws

DigiD niet veilig genoeg

DigiD is niet veilig genoeg, stellen experts. Om de toenemende fraude met DigiD tegen te gaan is een beter systeem nodig.
Er komen steeds meer gevallen voor van fraude met DigiD, dat als elektronisch identificatiemiddel wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de belastingaangifte en de aanvraag van toeslagen. De inloggegevens bestaan uit alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord. Beveiligingsexperts stellen dat de zwakke plek van dat systeem het per post versturen van die gegevens is. Wie ze bijvoorbeeld uit andermans brievenbus vist, kan onder die naam inloggen en het rekeningnummer waarop het geld moet binnenkomen veranderen.

En dat is niet de enige manier om de informatie te ondervangen. Op zijn minst zouden de codes per aangetekende post verstuurd moeten worden. Een kostbare zaak, gezien het feit dat jaarlijks 200.000 Nederlanders een nieuwe DigiD aanvragen omdat ze hun gegevens kwijt zijn.

Het onlangs nog door de VN geprezen DigiD staat op de nominatie vervangen te worden door een betere variant. De verdere ontwikkeling daarvan is echter in nevelen gehuld. Naar verwachting komt er na de zomer een ‘statusupdate’ van minister Donner over de toekomst van DigiD.

Bron: Binnenlandsbestuur