Digital

Digital

Nieuws

Politie delete bewijs over wapenvergunning Tristan

De politie heeft cruciaal bewijs verwijderd over het verlenen van een nieuwe wapenvergunning aan de Alphense schutter Tristan van der Vlis. Hierdoor is niet te achterhalen wie in de fout is gegaan.

Het gaat om een verwijderd pdf-document waarin mogelijk informatie staat over de geestelijke gesteldheid van Tristan van der Vlis, die in Alphen aan den Rijn 6 mensen doodschoot voordat hij zichzelf van het leven beroofde. Het was namelijk bekend bij de politie dat Van der Vlis in 2006 een tijd gedwongen is opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Onduidelijkheid

Die informatie had verstrekt moeten worden bij de aanvraag voor een nieuwe wapenvergunning die Van der Vlis in 2008 indiende. Een medewerker van de infodesk had die informatie moeten doorgeven aan de behandelaar van de vergunningsaanvraag, maar of dat gebeurd is kan niet worden achterhaald door het Openbaar Ministerie (OM).

“Óf de relevante informatie is door de infodesk niet verstrekt aan de behandelaar, óf de behandelaar heeft de informatie over het hoofd gezien”, zei hoofdofficier van justitie Kitty Nooy in een personferentie over de Alphense moordzaak afgelopen maandag.

Zowel Nooy als de korpschef van politie Hollands-Midden, Jan Stikvoort, benadrukten maandag dat dit een zeer ernstige zaak is. “Er is een expliciete richtlijn, een interne richtlijn in ons korps, gericht aan de medewerkers van bijzondere wetten die stelt dat informatievragen met betrekking tot wapenverloven, alle meldingen ter zake verstuurd en gewogen dienen te worden”, aldus Stikvoort.

“Onmiddelijk nadat dit gegeven mij bekend werd heb ik mij natuurlijk afgevraagd: heb ik het als korpschef ergens laten liggen?” Toch kwam hij tot de conclusie dat deze fout geen reden was voor zijn eigen vertrek. Wel zei hij: “Dit mag nooit meer gebeuren.”

Bestand verdwenen

Tijdens diezelfde persconferentie zei Nooy dat er wel een bestand was, maar dat dat niet meer te openen was. Iets wat ze maandagavond herhaalde in actualiteitenrubriek Nieuwsuur. “In de periode dat de behandelaar de informatie moest beoordelen was het document te openen.

Het is nu drie jaar later en een document waaruit zou kunnen blijken wat daarin heeft gestaan - of daar dus die belangrijke informatie in heeft gestaan - is nu niet meer te openen”, aldus Nooy in het tv-programma. “Daarom weten ze niet wie er verantwoordelijk is, want het is onduidelijk of er daadwerkelijk die belangrijke informatie in dat document stond, dus kan de schuld niet bij iemand worden gelegd.”

Uit navraag van Webwereld blijkt dat de vork iets anders in de steel zit. “Mevrouw Nooy heeft om het verhaal begrijpelijk te houden de informatie iets te veel versimpeld”, zegt een woordvoerster van het OM. De opname van Van der Vlis in 2006 zit volgens het OM wel nog in het politiesysteem.

In het fysieke dossier (papier) vond het OM een uitdraai van een mail van de infodesk aan de behandelaar, daarop was te zien dat er een pdf-bestand als attachment was bijgevoegd. Vervolgens is er gezocht naar een digitale versie van die mail. Die werd teruggevonden, maar zonder het pdf-bestand. “Bij de afdeling infodesk, werden verzonden mails toentertijd opgeslagen in Word. Bij dat opslaan gingen de bijlages verloren.”

Account verwijderd

De behandelaar van de wapenvergunning is ook al geruime tijd niet meer werkzaam bij het politiekorps Hollands-Midden, het mailaccount is daardoor al anderhalf jaar afgesloten, dus daar kon het bestand ook niet meer worden teruggevonden.

Vervolgens heeft het OM samen met de informatiebeveiligingsfunctionaris van VtsPN (Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland) een uitgebreidere zoektocht gestart naar de bewuste file. “Dat pdf-bestand bestaat niet meer”, concludeert het OM. Dus is niet te achterhalen of de opname in de psychiatrische inrichting in 2006 al dan niet is opgenomen in de bijlage.

Het OM benadrukt dat het bestand echt niet meer bestaat en niet kwijt is geraakt. “Kwijt is niet het goede woord. Dat bestand bestaat dus niet meer”, zegt de woordvoerster.

Wel zei Nooy afgelopen maandag nog dat als het bekend zou zijn wie de fout heeft gemaakt, de politie alleen mogelijk een disciplinaire maatregel had kunnen nemen. Op deze manier in de fout gaan is niet strafbaar. De politie Hollands-Midden heeft direct nadat de resultaten van het rechercheonderzoek binnen waren de regels aangepast en gaat alle verleende wapenvergunningen weer tegen het licht houden.

Op de vraag waarom de politie Hollands-Midden de attachments van de e-mails in 2008 niet heeft gearchiveerd kon het korps niet direct antwoord geven.

Update

De politie Hollands-Midden mailt een persbericht met de titel: “Politie heeft zeer zeker geen informatie verwijderd in zaak Tristan van der V.” Wel bevestigt de politie dat de bewuste pdf niet meer terug te vinden is in de systemen van het korps.

“De infodesk heeft een e-mail teruggestuurd met daarin de gevraagde informatie. Bij deze mail zat als bijlage een pdf-bestand. De behandelaar heeft deze e-mail geprint en de print toegevoegd aan het fysieke dossier van Tristan van der V. De bijlage is echter niet toegevoegd aan het fysieke dossier en de betreffende mail met de bijlage is niet meer in het mailsysteem te traceren. We kunnen dus niet weten wat er in het pdf-bestand stond”, aldus de woordvoerder van de politie.

“Zeer aannemelijk is echter dat het pfd-bestand de melding bevatte van de assistentieverlening bij de gedwongen opname van Tristan van der V. De Rijksrecherche heeft dit dus niet met zekerheid kunnen vaststellen.”

Bron: Webwereld.nl