Digital

Digital

Nieuws

Meer open source e-mail bij gemeenten

Het gebruik van open source bij gemeenten loopt geen storm, is vaak het idee. Harde cijfers ontbreken echter. Een steekproef laat zien dat het gebruik van open source e-mail in ieder geval in opkomst is.

Voor 2009 gebruikten minder dan 10 procent van de gemeenten open source e-mail. Vooral Microsoft Outlook beheerste de markt. Sinds 2011 gebruiken ruim 30 procent van de gemeenten open source e-mail van verschillende aanbieder. Dit volgens onderzoek van Zarafa, één van die aanbieders.

Rekenkamer

Het gaat om een brede steekproef in de Benelux, van 200 van de 538 gemeenten waar Nederlands wordt gesproken. Er is gekeken naar gemeenten met meer dan 12.000 inwoners. Het geeft een indicatie dat open source, in ieder geval als het gaat om e-mail, in opkomst is.

In hoeverre de lokale overheid overgaat tot het gebruik van deze software blijft echter onbekend. De Algemene Rekenkamer neemt de gemeenten niet mee in haar berekening naar het gebruik van de software bij de overheid en de besparing die het kan opleveren.

Besparing

Maar wat verklaart de opkomst? Als het gaat om de e-mail verandert er weinig aan het gebruik en de interoperabiliteit. Dit geldt overigens ook voor content management systemen, bedoeld om te publiceren op het internet. Voorbeelden van gemeenten die open source mailen zijn Ede, Winterswijk, Renkum en Rheden. Een reden is de kostenbesparing die het oplevert.

Bron: Gemeente.nu