Digital

Digital

Nieuws

Ambtenaar mag werken waar hij wil

Flexwerken via Deelstoel blijkt een succes. Sinds de start van het concept in april dit jaar kunnen ambtenaren uit het hele land nu al aan het werk op 177 werkplekken, verspreid over zestien verschillende locaties.

Moderne tijd

Volgens Kim Spinder, de grondlegger van Deelstoel, past het concept bij de moderne tijd. ‘Het flexwerken raakt steeds meer in zwang en Deelstoel speelt daar uitstekend op in. Iemand die bijvoorbeeld tijd heeft tussen twee afspraken buiten de deur, kan op internet kijken waar de dichtstbijzijnde werkplek zich bevindt. Helemaal terugrijden naar het eigen kantoor is dan niet meer nodig’.

Koffie

Via de website www.deelstoel.nl kunnen ambtenaren uit alle lagen van de overheid een werkplek boeken op een van de zestien verschillende locaties in het land. Overheidsinstellingen geven op de site aan welke ruimten met bureaus en stoelen zij beschikbaar stellen voor het flexwerken. Alle ambtenaren uit het hele land mogen gebruik maken van de plekken, ook wanneer hun eigen overheidsinstantie geen werkruimte aanbiedt. Er zijn verder geen voorwaarden of verplichtingen aan verbonden. Spinner: ‘Koffie en wifi moeten wel aanwezig zijn, maar dat hebben de meeste overheidsinstellingen natuurlijk wel’.

CO2-uitstoot

‘Deelstoel kent veel voordelen’, aldus Spinder. ‘Er hoeft minder gereisd te worden, dus het komt de files en ook de CO2-uitstoot ten goede. Een ambtenaar die een dag thuis moet werken vanwege de kinderen, zou kunnen kijken of er plek is bij een gemeentehuis in zijn woonplaats’.

Expertise

Spinder noemt nog een andere bijkomstigheid: de samenwerking tussen overheden. ‘Via de site kunnen ambtenaren kijken waar zij dezelfde expertise kunnen vinden. Gemeenten die al veel samenwerken kunnen via Deelstoel nog dichter tot elkaar komen, wanneer zij ambtenaren van buiten bij zich hebben werken’. Ook hoopt Spinder met het flexwerken op meer interactie tussen verschillende overheidslagen: van Rijk tot provincies, en van gemeente tot waterschap.

Centraal

Amersfoort geldt op dit moment als de meest populaire locatie om te werken voor flexibele ambtenaren. ‘Die plaats ligt natuurlijk ook het meest centraal. Wekelijks is daar nu ook een ambtenaar van de gemeente Berkelland aan het werk. Ook flexplekken in Heemstede zijn populair, vooral voor ambtenaren van Bloemendaal en Zandvoort’.

Helft

Tegen de zomer hoopt Spinder dat de helft van het aantal gemeenten zich heeft aangemeld bij deelstoel.nl. Ze heeft ook internationale ambities: ‘We zijn nu aan het kijken of het flexwerken van ambtenaren mogelijk is in verschillende grote steden zoals New York, Londen en Brussel’.

Bron: binnenlandsbestuur.nl