Digital

Digital

Nieuws

1 april grappen in overheidsland

Het is 1 april geweest, en dat betekent dat de redacties van nieuwsmedia extra alert moesten zijn op de berichten die hen bereikten. Al waren de grappen in overheidsland wel erg doorzichtig.

Heuvelrugby

De gemeente Utrechtse Heuvelrug zou het komend jaar van naam gaan veranderen. De gemeente heeft namelijk een stedenband met de Engelse gemeente Rugby, bakermat van de sport met de gelijkluidende naam. Ook in de Nederlandse gemeente is rugby een populaire sport. Vandaar dat de twee gemeenten hebben afgesproken hun liefde voor de sport in de naam van de gemeente te laten terugkeren: de Engelse plaats heet het komend jaar HeuvelRugby en de Nederlandse gemeente wordt omgedoopt in Utrechtse HeuvelRugby.

Twello

Wie dat gelooft, zal het volgende bericht waarschijnlijk ook wel voor zoete koek willen aannemen. De gemeente Twello blijkt plotseling wereldberoemd te zijn door twitter. Dat komt omdat twitteraars elkaar begroeten met de term Twello, een samentrekking van Twitter en Hello. Zo kan het gebeuren, meldt het bericht van het Algemeen Nederlands Persbureau, dat Twello genoemd wordt door twitterende grootheden als Barack Obama of Pamela Anderson. De burgemeester van Voorst is maar wat trots op alle gratis publiciteit. Zeker iets om trots op te zijn, als het waar was. Een kleine controle van het gebruik van het woord Twello als begroeting laat zien dat pas sinds het verschijnen van dit bericht een handjevol Nederlanders inderdaad deze term als begroeting is gaan gebruiken. Maar internationaal is de begroeting volledig onbekend.

Bondstatoeage

Helemaal fraai maakt de vakbond AbvaKabo FNV het. De bond is bezig met een campagne ‘Hart voor Welzijn’, om te zorgen voor een goede cao voor de medewerkers in de welzijnssector en om bezuinigingen in de sector tegen te gaan. In het kader van deze campagne, zo maakte de bond donderdag bekend, kunnen welzijnswerkers zich vandaag melden bij Tattoo Bob in Rotterdam om een gratis tatoeage te halen. De tatoeage is speciaal ontwikkeld voor de AbvaKabo FNV in het kader van de campagne ‘Hart voor Welzijn’. Natuurlijk zijn de media van harte uitgenodigd erbij aanwezig te zijn wanneer de naald in de welzijnswerkers wordt geplant.

Keurmerk werklozen

Ook het invoeren van een keurmerk voor werklozen bleek een 1 april grap. Het persbericht van het arbeidsmarktadviesbureau zorgde bij de redactie van Binnenlands Bestuur voor gefronste wenkbrauwen. Arbeidsmarktdeskundige Eric Datema betoogde daarin dat met het keurmerk het negatieve stempel dat werklozen lui zijn en niet willen werken weggenomen zou kunnen worden. Een vreemde redenering, want degenen zonder keurmerk zouden dan helemaal buiten de boot vallen. Bij navraag bleek het dan ook om een 1 aprilgrap te gaan. Te laat helaas voor het dagblad Metro, die het bericht al breed had gebracht.

Bermkoeien

En dan zijn er nog berichten waarvan nog steeds onduidelijk is of het nu om een 1 aprilgrap gaat of niet. Zo bracht de gemeente Aa en Hunze half maart het bericht naar buiten dat koeien ingezet gaan worden voor het onderhoud van bermen. ‘Een uitstekend en goedkoop alternatief voor het beheer van bermen, aldus wethouder Bert Wassink.’ Inmiddels hebben diverse kranten en omroepen het bericht toch maar onder de 1 aprilgrappen geschaard. Maar duidelijk is dat nog niet. Zeker niet omdat het inzetten van dieren – meestal kuddes schapen – voor bermonderhoud in een aantal Nederlandse gemeenten al sinds jaar en dag de normaalste zaak van de wereld is.

Bron: binnenlandsbestuur.nl