Digital

Digital

Nieuws

EU: 'stop verval digitale data'

“Als we niets doen, vervagen gedigitaliseerde audio- en videobestanden. We werken aan een techniek die het onheil op tijd moet kunnen keren”, stelt Richard Wright van de BBC. De nieuwe techniek is het resultaat van een aantal onderzoeksprojecten die zijn gesubsidieerd door de Europese Unie.

Vijf grote omroeporganisaties hebben de handen ineen geslagen om het vervagen van digitaal geluid en beeld tegen te gaan. Dit heeft geresulteerd in het nieuwe instituut PrestoCenter. De deelnemende instanties zijn:

  • BBC uit Groot-Brittannië
  • RAI uit Italië
  • Institut National de l’Audiovisuel uit Frankrijk
  • Beeld & Geluid uit Nederland
  • ORF uit Oostenrijk

De nieuwe plannen zijn bekendgemaakt op de conferentie Screening the Future 2011, die in Hilversum plaatsvindt. De markt voor het opslaan van digitale audio- en videobestanden heeft in Europa een omvang van 364 miljoen euro en dit bedrag groeit met zo’n 8 procent per jaar. “Als we niets doen, dan verdampt dat geld over een aantal jaar. De digitale bestanden verliezen hun kwaliteit en op een gegeven moment hebben we helemaal niets meer”, aldus een woordvoerder van het nieuwe centrum.

“De deelnemers in PrestoCenter hebben niet alleen nieuwe technieken bedacht, er is ook gewerkt aan nieuwe infrastructuren, zoals breedbandige netwerken”, zegt Jan Müller, directeur van de Stichting Beeld & Geluid. De plannen zijn niet alleen gemaakt voor de deelnemers aan het centrum zelf, er wordt ook gehoopt dat er nieuwe internationale initiatieven zullen ontstaan.

Bron: Automatiseringgids.nl