Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe ambtenaar is ongeduldig

De nieuwste aanwas ambtenaren heeft opvallend minder geduld dan hun langer zittende collega’s. De nieuwelingen vinden dat het bij de overheid te traag gaat. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder ruim 3 duizend ambtenaren.

Korter dan 5 jaar

Vooral ambtenaren die korter dan 5 jaar in dienst zijn, vinden dat het allemaal zeer traag gaat. Respondenten die al meer dan 10 jaar bij de overheid werken, zijn milder in hun oordeel.

Stemgedrag

Opvallend verschil tussen de oude en nieuwe garde ambtenaren is ook hun stemgedrag. Bij ambtenaren die korter dan 10 jaar in dienst zijn, is de VVD favoriet. Bij hun langer zittende collega’s is dat de PvdA. Vergeleken met eerdere peilingen door Binnenlands Bestuur stijgt de liberale aanhang met 5 procent. De partij van premier Rutte is vooral populair onder de nieuwe aanwas ambtenaren: hoe korter in dienst, des te groter de VVD-aanhang.

Overbodige bestuurslaag

In de enquête werd ook gevraagd naar wat ambtenaren de meest overbodige bestuurslaag vinden. Volgens de helft van de ambtenaren is dat de provincie. Daarmee scoort de provincie net iets hoger dan het waterschap (46 procent). Van de provincieambtenaren vindt 15 procent de provincie de meest overbodige bestuurslaag. Het minst populair is de provincie onder waterschapsambtenaren: 85 procent vindt dat de provincie als bestuurslaag weg kan.

Bekijk hier alle resultaten van de enquête

Bron: binnenlandsbestuur.nl