Digital

Digital

Nieuws

Digitale era begon in 2002

n het jaar 2002 was er voor het eerst meer informatie digitaal opgeslagen dan analoog. Daarmee is volgens onderzoekers van de Universiteit van Southern California het beginpunt van het digitale tijdperk gemarkeerd.

De wereldwijd opgeslagen hoeveelheid informatie groeit zo snel dat de recentste meting bij publicatie alweer bijna 4 jaar achterloopt bij de werkelijkheid. In het jongste nummer van Science berekent Martin Hilbert van de University of Southern California de totale hoeveelheid artificiële data op 295 exabyte, per 2007. Een exabyte is een miljard gigabyte.

Om tot dat getal te komen, inventariseerden Hilbert en zijn medewerkers de totale dataopslag op 60 verschillende typen analoge en digitale informatiedragers. Behalve boeken, kranten, hard drives en DVD’s werden ook minder opvallende informatiedragers zoals tapes, röntgenfoto’s en microfilms en de magneetstrippen op betaalpassen in de inventarisatie meegenomen.

Elke 50 jaar een technologische revolutie

Hoe heftig de informatierevolutie verliep, mag onder meer blijken uit het gegeven dat in 2000 nog zo’n driekwart van de totale hoeveelheid informatie analoog was, maar dat het tij in 7 jaar tijd radicaal is gekeerd, met 94 procent digtaal. Hilbert tekent hier ter relativering bij aan dat er elke 40, 50 of 60 jaar wel iets is dat sneller begint te groeien dan al het andere.

Bron: Automatiseringgids.nl